Talijani razbili terorističku ćeliju pod vodstvom mudžahedina svojedobno aktivnog u BIH

Talijani razbili terorističku ćeliju pod vodstvom mudžahedina svojedobno aktivnog u BIH

TALIJANSKA policija uhitila je petoricu muškaraca iz sjeverne Afrike, pod optužbama za planiranje međunarodnih terorističkih napada, a trenutno je u potrazi za šestim. Vođa terorističke grupe navodno je mudžahedin koji je u 90-ima bio aktivan u ratu u BiH.

Policija u Bolonji uhitila je četvoricu Tunižana i jednog Marokanca, te je trenutno u potrazi za šestim pripadnikom terorističke ćelije.

Uhićenje je dio akcije za razbijanjem terorističke organizacije koja je u Europi regrutirala bombaše samoubojice za akcije u Iraku. Osim uhićenja, izvršen je i pretres kuća u Bolonji, u Raveni na obali Jadrana i u Comu, blizu Milana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Terorističke akcije financirali prevarama osiguranja

Osim optužbi za terorizam, Afrikanci su optuženi i za prevaru. Naime, financirali su svoje operacije lažnim prijavljivanjem automobilskih nesreća. Regrutirali su i obučavali ljude za samoubilačke napade u Iraku.

Vođa cijele operacije, koji nije uhićen, navodno je mudžahedin nepoznatog podrijetla koji je u 90-ima bio aktivan u ratu na području Bosne i Hercegovine.

Sjever Afrike u zadnjih je nekoliko godina postao vrlo plodno tlo za razvoj međunarodnog terorizma. Velik teritorij, dominantna muslimanska populacija i nizak stupanj kontrole savršen su teren za bujanje terorizma. Iz Sjevera Afrike koordinira se sve veći broj terorističkih akcija usmjerenih ka regrutiranju pripadnika velike sjevernoafričke imigrantske populacije Zapadne Europe, prvenstveno u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Italiji.

F.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara