Talijanska mafija krizu s koronavirusom vidi kao idealnu priliku

Talijanska mafija krizu s koronavirusom vidi kao idealnu priliku
Foto: EPA-EFE

SJEVER Italije, regija koja je jedno vrijeme bila najveće žarište koronavirusa u čitavom svijetu, polako dolazi k sebi, pokazuju brojevi zaraženih i umrlih.

Novozaraženih je znatno manje u zadnjih tjedan dana, a koliko god to ružno zvuči, stabilizirao se i broj umrlih svakog dana. Više od 10.000 radnika u zdravstvu je zaraženo, a bolnice u Lombardiji, jednog od najbogatijih regija u čitavoj Europi, bile su na rubu raspada zbog golemog broja zaraženih ljudi.

No, rigorozne mjere karantene i požrtvovan rad liječnika i doktora, čini se, daju rezultate i Talijani vjeruju da se sjever zemlje izvukao iz najgore faze borbe s koronavirusom. Od najveće krize od Drugog svjetskog rata Italija će se kao i sve zemlje oporavljati mjesecima, a možda i godinama. Osim zdravstvene, zemlju je pogodila i nezapamćena ekonomska kriza koja će se najviše odraziti na južne regije.

Više od 75 posto slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na sjeveru zemlje i stručnjaci se slažu da bi posljedice bile puno, puno gore da se to dogodilo na jugu zemlje koji je puno siromašniji. No, iako je tu regiju Italije, barem za sad, koronavirus slabije pogodio ekonomske posljedice u Palermu i ostalim gradovima osjećaju se puno teže.

Četiri milijuna radnika "na crno"

Ogroman broj Talijana s juga radi "na crno", a talijanski institut za statistiku (ISTAT) procjenjuje da je takvih radnika oko četiri milijuna. Opća blokada zemlje zatvorila je mnoge dućan, kafiće i ostale obrte i radnici "na crno" završili su na ulici bez mogućnosti da se prijave na burzu za socijalnu pomoć, piše CNN. Na jugu Italije nezaposlenost je oko 20 posto, a među populacijom do 24 godine čak 50 posto pa se ta regija, osim protiv koronavirusa, mora boriti i sa sve većim siromaštvom.

Ispred gotovo svih dućana su kutije u kojima oni koji imaju malo više mogu ostaviti hranu i druge potrepštine koje će se podijeliti onima koji nemaju. Jedan policajac u Palermu donirao je čitavu svoju plaću od 2000 eura da kupi namirnice onima koje je zatekao u svojem lokalnom dućanu. No, problema je sve više, a Talijani strahuju da bi na jugu mogao nastati pakao.

Početkom tjedna je na autocesti kod Barija otet kamion koji je prevozio hranu. Vozač nije bio ozlijeđen, ali je kamion potpuno ispražnjen pa su brojni dućani unajmili zaštitare koji ih čuvaju dok se roba ukrcava u skladište. Nekoliko dana nakon te otmice, policija je pozvana u Lidl u Palermu u kojemu su kupci napunili kolica s hranom i onda je odbili platiti.

Gradonačelnik Leoluca Orlando zamolio je vladu da financijski pomogne njegovim sugrađanima jer bi situacija mogla izmaknuti kontroli. Na društvenim mrežama organiziraju se grupe u kojima se poziva na demonstracije i kaos, a korisnicima se daju upute kako najlakše provaliti u dućane i kioske. U Palermu se sprema prosvjed kojima se traži odgoda ili otpis računa za režije onima koji ne dobivaju socijalnu pomoć, odnosno radnicima "na crno".

Mafija čeka svoju priliku

Gradske vlasti jedva se bore sa sve više nezadovoljnih, a strahuje se da će ljudi iz očaja početi izlaziti iz karantene i tako dodatno proširiti zarazu. Tu svoju priliku vidi mafija koja nezaposlenima, uglavnom mladima, nudi novac i ostale oblike financijske pomoći koje će vratiti s golemim kamatama. Ili "članstvom" u mafiji ili klasičnim lihvarskim kamatama.

"Mafija samo čeka da se ukine karantena pa da može normalno nastaviti sa svojim aktivnostima. Ulice će biti prepune mladih bez posla koji će se jako brzo okrenuti kriminalu jer će ga vidjeti kao jedini izlaz. Mafija samo čeka priliku i jako dobro će je iskoristiti ako vlada nekako ne pomogne tim ljudima", rekao je za CNN Federico De Raho, tužitelj koji se najviše bavio procesima protiv mafije.

Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da će siromašni dobiti vaučere za hranu ukupne vrijednosti 420 milijuna eura, a vlada će gradovima na jugu pomoći s još 4,2 milijarde eura. No, gradonačelnici su se požalili da je ta pomoć obećana prije nego što je zemlju pogodila kriza s koronavirusom te da će im trebati puno više.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara