Talijanska politika i crkva osuđuju Calderolijeve majice

SVI TALIJANSKI političari, Vatikan i talijanski biskupi, kao i poduzetnici, osuđuju sjevernoligaškog čelnika Roberta Calderolija zbog izazivanja muslimana spornim karikaturama proroka Muhameda na majici koju je nosio ispod košulje, objavili su u nedjelju talijanski mediji.

Calderoli je u subotu poslije podne podnio ostavku na položaj ministra reforme u vladi desnog centra predsjednika Silvija Berlusconija, nakon što su u petak u libijskom gradu Bengaziju izbili neredi i gdje je napadnut talijanski konzulat, a u sučeljavanju prosvjednika s policijom poginulo je 11 osoba.

Vatikansko glasilo Osservatore Romano u današnjem broju za Calderolija kaže kako bi "neke osobe zaslužile prisilni rad da shvate pravu vrijednost štovanja drugih". Komentari u svim talijanskim listovima oštro napadaju Calderolija, koji je svojim ponašanjem izložio Italiju opasnostima.

U razgovoru za nedjeljni broj lista Repubblice povjerenik Europske komisije za razvitak Louis Michel drži kako "ti provokativni potezi stavljaju u opasnost cijelu Europu". Berlusconi se pribojava mogućih atentata u Italiji, kao i negativnog odraza Calderolijeva držanja na biračko tijelo koje će 9. travnja birati novi Parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini otišao je u subotu poslije podne u rimsku džamiju gdje je razgovarao s muslimanskim čelnicima o "slučaju Calderoli", te je razgovarao i s veleposlanicima arapskih zemalja u Rimu. Rimska židovska zajednica na čelu s rabinom Riccardom Di Segnijem izrazila je solidarnost muslimanima u Italiji.

Predsjednik udruge talijanskih industrijalaca, Confindustrije, Luca Cordero di Montezemolo osuđuje ponašanje Calderolija, koje ugrožava i talijansko poslovanje s arapskim zemljama, s kojima Italija ima trgovinsku razmijenu veću od 32 milijarde eura i koja se u ovoj godini trebala povećati za 7,3 posto.

Inače, Calderoli je postao ministrom za reforme zamijenivši, prije manje od dvije godine, na tom položaju oboljelog čelnika Sjeverne lige Umberta Bossija. Calderoli se "istaknuo" svojim ksenofobičnim idejama, izrazima protiv imigranata i muslimana, pa je čak pozvao Papu da pokrene križarski rat.

Calderoli, član populističke i ksenofobne Sjeverne lige, zadnjih je tjedana u više navrata davao izjave u kojima napada islam i dao je tiskati majice sa spornim karikaturama Muhameda, koje je i nosio. On je svoje postupke pravdao potrebom da se suprotstavi islamskim ekstremistima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara