Kakva je budućnost HDZ-a? Talijanska stranka čiji je šef osuđen za korupciju se raspala, tri zastupnika se ubila

Kakva je budućnost HDZ-a? Talijanska stranka čiji je šef osuđen za korupciju se raspala, tri zastupnika se ubila

Foto: Antoniodipietro.com

IVO SANADER nije jedini premijer koji se zbog optužbi za korupciju našao na sudu. Slični slučajevi događali su se u Rumunjskoj, Francuskoj, Albaniji, Ukrajini... No, svakako najsličniji je slučaj bivšeg talijanskog premijera Bettina Craxija.

Craxi je na funkciji talijanskog premijera bio od 1983. do 1987. godine. No, duga ruka pravde stigla ga je gotovo deset godina kasnije. Famozna afera Mani pulite, odnosno "čiste ruke", započela je 1992. godine uhićenjem zastupnika Marija Chiese iz Craxijeve Talijanske socijalističke partije (PSI). Taj je događaj ujedno označio i početak dvogodišnje agonije koja je rezultirala raspadom Craxijeve stranke.

Craxi, baš kao Kosorica, "ništa nije znao"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U početku je Craxi, tadašnji šef partije, tvrdio da se radi o izoliranom slučaju i da je Chiesa, koji je primio sedam milijuna eura mita, jedini lopov u stranačkim krugovima. Talijansko pravosuđe je, međutim, imalo drugačija saznanja. Baš kao i u slučaju HDZ-a, socijalisti su optuženi da su stranačku blagajnu punili crnim fondovima, odnosno da su se financirali sredstvima koje su izvlačili iz brojnih firmi, uglavnom na području Milana.

Tijekom 1992. i 1993. godine otvorene su istrage protiv brojnih članova Talijanske socijalističke stranke, između ostaloga i protiv zastupnika u parlamentu, gradonačelnika i ministara. Troje zastupnika PSI-ja zbog optužbi su čak počinili samoubojstvo. Pod istragom se na kraju našao i sam Craxi, koji je 1994. godine pobjegao u Tunis. U odsustvu je osuđen na 27 godina zatvora, ali u ćeliji nikad nije završio. Umro je u Tunisu 19. siječnja 2000. godine, od komplikacija izazvanih dijabetesom.

Razlika je samo u roku trajanja

Socijalisti se od skandala nisu uspjeli oporaviti. Najprije je Giuliano Amato morao 1993. godine podnijeti ostavku na mjesto premijera, a iste te godine PSI je razbijen na lokalnim izborima. U Milanu, koji je bio njihova glavna utvrda, osvojili su mizernih 2 posto glasova. Ništa bolje nisu prošli ni na parlamentarnim izborima 1994. godine, te je 13. studenog 1994. Talijanska socijalistička stranka ugašena nakon sto godina postojanja.

Ovako sažet, slučaj Craxijeve stranke neodoljivo podsjeća na zbivanja u HDZ-u. Jedina razlika je, čini se, što HDZ ima znatno kraći rok trajanja. Kosoričina i Sanaderova stranka teško će dočekati svoju stogodišnjicu. Kako sada stvari stoje, mogu biti sretni i ako proslave 23. rođendan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara