Talijanska vlada uvodi mjere protiv zagađenja okoliša

Talijanska vlada na sjednici u petak odlučila je povećati porez na benzin i dizel gorivo kako bi se prikupila sredstva za nabavu tzv. ekoloških autobusa u gradovima. L

To je prva vladina mjera protiv zagađivanja zraka u gradovima.

Talijanski ministar okoliša Altero Matteoli objasnio je, na konferenciji za novinare u petak, da stari autobus zagađuje koliko 100 automobila, pa će sredstva prikupljenja porezom biti upotrebljena za nabavu novih gradskih autobusa. Gradonačelnici velikih gradova pozdravili su tu vladinu odluku, a gradonačelnik Rima Walter Veltroni kazao je da je to samo prvi korak u borbi protiv smoga u gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Porez na dizel porast će za 0,1 posto, a na benzin za 0,05 posto, s čime će se dobiti 350 milijuna eura koji će biti namijenjeni gradovima za kupovinu ekoloških autobusa. Matteoli je ustvrdio da to povećanje poreza ne bi smjelo utjecati na konačnu cijenu goriva na benzinskim crpkama. S dobivenim novcem kupit će se novi autobusi koji će zamijeniti sve one starije od 1993. godine.

Inače to nije prvi put da se povećanjem poreza na benzin financira neka akcija. Još 1935. je s poskupljenjem benzina za 1,90 lire financiran rat u Abesiniji, zatim je 1956. s 14 lira po litri financiran gubitak zbog sueske krize, razna poskupljenja su išla za postradale od potresa (99 lira za potresene 1976. u Furlaniji, primjerice), zatim 22 lire za misiju u Bosni 1996. godine, a 0,20 eura za povećanje plaća tramvajcima.

(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara