Talijanski analitičari imaju zanimljivu teoriju o uspjehu populista i desničara na izborima

Talijanski analitičari imaju zanimljivu teoriju o uspjehu populista i desničara na izborima

Foto: Wikipedia

USPJEH antiestablišmentskih stranaka na parlamentarnim izborima u nedjelju u Italiji pokazuje duboki jaz između sjevera, zabrinutog zbog pritiska migracija i juga, gospodarski zaostalog kojeg su napustile tradicionalne stranke.

Promatrači su se pitali u ponedjeljak o razlozima koji su potaknuli Talijane da glasaju za Pokret pet zvijezda (M5S), koji se protivi sustavu i Ligi, eurofobnoj i anti-imigracijskoj, dok su ekonomski pokazatelji u zemlji u plusu, s porastom rasta i smanjenom nezaposlenošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na jugu, glasanje za Pokret pet zvijezda izražava prosvjed dijela zemlje koji se osjeća zanemareno dok se oporavak odnosi samo na sjever zemlje”, kaže politolog Roberto D'Alimonte.
Ne prestaje rasti ogorčenje prema političkoj "kasti" na vlasti, osumnjičenoj za sva zla, počevši od korupcije. To nije usamljeni slučaj u Europi, ali je osobito izražen u Italiji, gdje politiku često smatraju nemoćnom u rješavanju problema.

Nezadovoljstvo se pokazalo već krajem 2016. tijekom ustavnog referenduma, kada je jug velikom većinom odbio reforme, ali i vladu lijevog centra koju je u tada vodio Matteo Renzi.

Politolog Giovanni Orsina drži da je "signal s parlamentarnih izbora jasan", dok Italija pokušava prekinuti sa starom političkom klasom na vlasti. "Očito je da su dvije slabe točke ove faze tranzicije bile Demokratska stranka (lijevi centar, na vlasti) i Forza Italia, desni centar Silvija Berlusconija koji su se desetljećima izmjenjivali na vlasti.

Mada koalicija desnog centra, čiji je član Forza Italia, vodi s 37 posto glasova, sada ju je pretekla Liga Mattea Salvinija, bliska francuskom Nacionalnoj fronti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara