Talijanski ministar policije želi potjerati Rome koji nemaju državljanstvo

Talijanski ministar policije želi potjerati Rome koji nemaju državljanstvo
Foto: EPA

TALIJANSKI ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini potaknuo je danas novu polemiku najavivši uskoro popis Roma koji žive u Italiji kako bi se eventualno protjeralo one sa stranim državljanstvom i, kako je rekao, "nažalost" zadržalo one s talijanskim.

Salvini koji je i predsjednik Lige (stranka krajnje desnice) izjavio je u ponedjeljak na područnoj lombardijskoj televiziji (Salvini je rođen u Lombardiji) da planira popisati romsku zajednicu u Italiji kako bi "vidio tko su, kakvi su i koliko ih ima".

Na osnovu toga, rekao je, odlučit će se hoće li se protjerati one koji imaju strano državljanstvo, a nemaju reguliran status; što se tiče "talijanskih Roma, nažalost, moramo ih zadržati", rekao je u toj emisiji.

"Popis zaudara na fašizam"

Najava popisa podigla je buru u redovima oporbe i opreznu reakciju romske zajednice. Izvješće o toj zajednici još je lani objavio Talijanski državni zavod za statistiku (ISTAT), navodi udruga Romska nacija u priopćenju, zatraživši što prije sastanak s novim ministrom.

"Salvini nastavlja izbornu kampanju sve ružnijim riječima", ocijenila je pak senatorica Demokratske stranke Simona Malpezzi koja misli da je taj popis "samo posljednja izmišljotina novog ministra unutarnjih poslova koja pomalo zaudara na fašizam".

Salvini se prošli tjedan našao u središtu pozornosti kada se usprotivio dolasku humanitarnog broda sa 630 migranata u talijansku luku.

"Neki govore o 'šoku', zašto? Mislim samo na tu sirotu djecu koju se uči krađi i bezakonju", reagirao je Salvini na Twitteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara