Talijanski odvjetnici u 12-odnevnom štrajku

TALIJANSKI odvjetnici započeli su u ponedjeljak 12-odnevni štrajk, najduži do sada, prosvjedujući protiv odluke vlade lijevog centra premijera Romana Prodija o liberalizaciji cijena odvjetničkih usluga.

Vlada svojom odlukom liberalizira licence za taksiste, cijene odvjetnika i bilježnika, otvaranje pekarnica, prodaju lijekova bez recepata, a u pripremi je liberalizacija još nekih sektora.

Uz 180.000 talijanskih odvjetnika koji su sada u štrajku, nešto ranije štrajkali su i taksisti, kojih u Italiji ima 50 tisuća, a veliki prosvjed, najavljen za 11. srpnja, odgodili su jer su u međuvremenu otvoreni pregovori s vladom.

Većina Talijana podupire vladu kada je riječ o liberalizaciji, jer je zemlja cehovski zatvorena i ne dopušta konkurenciju. S većom konkurencijom past će i cijene usluga za dobrobit građanstva, smatra Prodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik odvjetničke udruge Ettore Randazzo smatra da bi liberalizacijom odvjetničkih usluga tek diplomirani odvjetnici nudili klijentima niske cijene, ali im ne bi mogli ponuditi uslugu kakvu im daju poznate odvjetničke kancelarije. Sa zajamčenim cjenikom, drže odvjetnici, klijent će dobiti i kvalitetnu uslugu.

U Italiji svake godine pravni fakultet završi 15 tisuća studenata, koji teško nalaze zaposlenje. S liberalizacijom cijena i oni će se moći pojaviti na tržištu. Vladin dekret predviđa i mogućnost da se odvjetnici reklamiraju u listovima, da objavljuju svoj cjenik pa klijenti mogu birati.

Priprema se i štrajk ljekarnika protiv liberalizacije prodaje lijekova, koji bi u samoposlugama bili mnogo jeftiniji nego u ljekarnama. Prodi kaže kako ga ti štrajkovi neće spriječiti u daljnjoj liberalizaciji koju smatra temeljom konkurencije i spuštanja cijena na opće zadovoljstvo građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara