Talijanski premijer zaratio s Europskom unijom: "Italija zaslužuje da je se poštuje"

Talijanski premijer zaratio s Europskom unijom: "Italija zaslužuje da je se poštuje"

Foto: FAH

SUKOB Italije s Europskom unijom zaoštrio se u petak kada je premijer Matteo Renzi odbacio poziv predsjednika Europske komisije da ublaži kritike europskih politika na području migracija, bankarstva i proračuna.

"Neće nas zastrašiti efektne fraze", rekao je Renzi u intervjuu za Canale 5.

"Italija zaslužuje da ju se poštuje", rekao je.

"Mislim da talijanski premijer, kojeg jako poštuje, griješi kada kritizira Komisiju na svakom uglu", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ranije tijekom dana novinarima u Bruxellesu, aludirajući na moguće unutarnjopolitičke razloge za te kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja svoju ogorčenost, koja je velika, čuvam za sebe", dodao je.

Renzi u otvorenom sukobu s EU

Pod pritiskom dviju euroskeptičnih oporbenih stranaka i oslabljenim gospodarstvom nakon tri godine recesije, Renzi se zavadio s EU-om na više fronta.

Italija je u petak blokirala europski plan da se uspostavi tri milijarde eura vrijedan fond za Tursku kako bi joj se pomoglo u zbrinjavanju izbjeglica.

Talijanski ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan rekao je nakon sastanka ministara financija u Bruxellesu da sredstva za pomoć Turskoj mogu doći i iz europskog proračuna te da su potrebna veća jamstva u pogledu načina na koji će taj novac biti potrošen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara