Talijanski Senat odbio Salvinija, kriza vlade usporena

Talijanski Senat odbio Salvinija, kriza vlade usporena
Foto: EPA

TALIJANSKI Senat danas je odlučio odgoditi raspravu o trenutnoj krizi vlasti za idući tjedan, čime je zaustavio pokušaj Mattea Salvinija, čelnika desne stranke Liga, da potakne održavanje novih izbora.

Salvini je prošlog tjedna raspustio svoju vladajuću koaliciju s protuestablišmentskim Pokretom pet zvijezda kako bi iskoristio trenutni rast popularnosti te potaknuo održavanje izbora na kojima bi mogao postati novi premijer.

Neuspjeh Salvinijevog plana 

Međutim, Salvinijev plan nije bio uspješan jer Pokret pet zvijezda i parlamentarne stranke lijevog centra nastoje pronaći načine da izbjegnu održavanje prijevremenih izbora četiri godine ranije te formiraju alternativnu većinu.

Stranka Liga podnijela je zahtjev za glasanje o povjerenju vladi, no Senat nije odobrio sutrašnje održavanje takve rasprave. Odlučili su da će se premijer Giuseppe Conte obratiti gornjem domu parlamenta 20. kolovoza.

"Ima li nešto ljepše, demokratskije i dostojanstvenije nego dati narodu mogućnost izbora ", rekao je Salvini Senatu u govoru tijekom kojeg su ga konstantno prekidali uzvici i komentari zastupnika drugih stranaka.

U neočekivanom potezu Salvini je rekao da je prihvatio zahtjev Pokreta pet zvijezda da se odmah održi glasanje o jednoj od njihovih glavnih politika - smanjenju broja zastupnika s 945 na 600, no samo pod uvjetom da se nakon toga održe nacionalni izbori.

Novinarima je rekao da bi se izbori još uvijek mogli održati u listopadu, neovisno o tome hoće li parlament prihvatiti prijedlog reforme koju predlaže Pokret pet zvijezda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara