Tankeri u SAD-u postaju bolnice: Nekada su prevozili naftu, a sada primaju pacijente

Tankeri u SAD-u postaju bolnice: Nekada su prevozili naftu, a sada primaju pacijente
Foto: screenshot/youtube.com/CBS Los Angeles

DVA bolnička broda Američke mornarice krenuli su prema lukama u New Yorku i Los Angelesu kako bi rasteretili bolnice koje su prepune oboljelih od koronavirusa. Kada stignu na odredište, brodovi će pružiti smještaj pacijentima koji nemaju simptome koronavirusa.

Oba plovila imaju 12 potpuno opremljenih operativnih dvorana, 1000 bolničkih kreveta, radiološki centar, laboratorij, ljekarnu, skener i dva postrojenja za proizvodnju kisik, priopćila je američka mornarica.

Brod Mercy je obično usidren u San Diegu, a Comfort u Norfolku.

"Pacijenti će za nekoliko dana početi dolaziti iz regionalnih bolnica", navodi šef Policijske uprave Los Angelesa Tom Gazsi.

Prije prevozili naftu

Danas su brodovi potpuno opremljeni, ali nisu se uvijek koristili u medicinske svrhe. Oba broda zapravo su bili tankeri za prijevoz nafte i naftnih derivata, prije nego što je 80-ih godina prošlog stoljeća njihova namjena promijenjena.

Prvi je dobio ime po vrlini suosjećanja (Mercy). U danima kada je prevozio naftu, nosio je naziv SS Worth. Godine 1984. pretvoren je u bolnički brod za pružanje humanitarne pomoći i prihvaćanje ljudi u slučaju katastrofe.

"Cargo najveće američke luke u Los Angelesu trenutačno posluje s 80% kapaciteta", kaže izvršni direktor luke Gene Seroka i dodaje da su dva velika šoka u lancu distribucije uzdrmala sustav.

Prvi je nepromišljeni trgovački rat između SAD-a i Kine, a drugi epidemija koronavirusa, piše CNN.

Luka je i dalje spremna za poslovanje kako bi se nastavio lanac opskrbljivanja robom i medicinskim materijalom koji bi trebao stići do potrošača.

Gazsi kaže da nije bilo slučajeva korone virusa među zaposlenim radnicima pa su svi terminali otvoreni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara