Tečaj dolara raste, evo kako stoje druge valute

Tečaj dolara raste, evo kako stoje druge valute
Foto: EPA

TEČAJ dolara danas je blago porastao prema košarici ostalih najznačajnijih valuta na međunarodnim tržištima zahvaljujući najnovijim ohrabrujućim vijestima oko trgovinskih pregovora SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, danas je u neznatnom plusu u odnosu na prethodno zatvaranje, na 98,21 bodu. Eurom se pritom trgovalo po 1,1024 dolara, gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na prethodno zatvaranje.

Optimizam da bi Sjedinjene Države i Kina mogle uskoro okončati trgovinski rat potaknule su izjave gospodarskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa koji je rekao da je dogovor blizu. 

Dolar je u takvim okolnostima ojačao blagih 0,1 posto prema jenu i švicarskom franku, valutama-utočištima u koje investitori rado usmjeravaju svoj kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu.

Zbog najnovijih komentara na blagom su dobitku bile valute čija kretanja obično ovise o situaciji u trgovini, poput novozelandskog i australskog dolara. Norveška kruna u takvom je ozračju u jednom trenutku ojačala 0,3 posto prema dolaru i 0,2 posto prema euru, dok je švedska kruna zabilježila manje izrazite dobitke. Kineski juan je također blago ojačao prema dolaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara