Tečaj funte pod pritiskom zbog Brexita

Tečaj funte pod pritiskom zbog Brexita
Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti oko Brexita, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor zbog naznaka slabljenja potražnje za čipovima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,5 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 0,9 posto.

Najveći pritisak na tehnološki sektor

Pod najvećim su pritiskom jutros dionice u tehnološkom sektoru, što je posljedica jučerašnjeg upozorenja Texas Instrumentsa da bi mu u tekućem tromjesečju prihodi mogli pasti između 10 i 17 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje zbog slabljenja potražnje za čipovima.

S obzirom na široku paletu proizvoda tog proizvođača čipova, TI se na tržištu smatra dobrim pokazateljem situacije u toj industriji.

"S obzirom na nedavni snažni rast sektora proizvođača poluvodiča, određena je prilagodba potrebna. No kako su mnogi ulagači bili oprezni prema tom sektoru, malo je onih koje je ovo upozorenje iznenadilo", kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Zbog upozorenja TI-a, jutros je u minusu i terminski S&P 500 indeks, za 0,3 posto, pa bi danas poslijepodne cijene dionica na Wall Streetu mogle pasti drugi dan zaredom.

Problem Brexita

Jučer je, naime, S&P pao oko 0,35 posto jer je britanski izlazak iz Europske unije zastao, nakon što je parlament odbio rokove premijera Borisa Johnsona za ratifikaciju njegova dogovora s EU-om o izlasku.

Britanski su zastupnici, naime, glasali protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz parlament.

Zbog toga je malo vjerojatno da će se Brexit provesti 31. listopada, a Johnson je kazao da sada o EU ovisi hoće li se Brexit odgoditi i do kada.

"Sam po sebi, Brexit nije neki veliki problem za američko tržište dionica, no pridonosi nesigurnosti ulagača u vezi s globalnim financijskim i ekonomskim uvjetima", kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Funta pod pritiskom

A zbog zastoja Brexita, na valutnim je tržištima funta pod pritiskom. Jutros je njezin tečaj skliznuo na 1,2850 dolara, dok je jučer u jednom trenutku dosegnuo 1,3012 dolara, najvišu razinu u posljednjih pet mjeseci.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 97,54 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,29 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,65 na 108,32 jena.

No američka je valuta ojačala prema europskoj pa je cijena eura skliznula na 1,1122 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1150 dolara.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 54,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 59,40 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara