Tehnologija NASA-e može pomoći ljudskome zdravlju

NASA je razvila tehnologiju koja pomaže astronautima u svladavanju putne mučnine tijekom svemirskih letova, a od ožujka ta će tehnologija biti raspoloživa i za svakodnevnu uporabu.

Tehnika, nazvana AFTE (Autogenic Feedback Training Exercise), zapravo se sastoji od kombinacije biološke povratne informacije i autogene terapije. Ona omogućuje osobi da ukloni ili smanji neželjeni fizički odgovor na vanjski poticaj kontrolom rada autonomnog živčanog sustava koji je odgovoran za nadzor i reguliranje nedragovoljnih tjelesnih funkcija poput disanja, rada srca, znojenja, izlučivanja iz žlijezda ili širenja krvnih žila.

´Ono što se prije smatralo nedragovoljnim tjelesnim funkcijama može se dovesti pod svjesni nadzor ispravnim učenjem. Nisam susrela nikoga tko nije mogao kontrolirati svoje tjelesne odgovore u određenoj mjeri čak i pri prvom pokušaju. Samo treba znati što se mora činiti´, pojašnjava Patricia Cowings koja je razvila AFTE.

Taj se sustav sastoji od opreme za mjerenje, snimanje i prikazivanje funkcija autonomnog živčanog sustava u stvarnom vremenu. Pritom se također provodi šestosatni do dvanaestosatni trening kojim se pojedinca nauči kako da kontrolira svoju fiziologiju uporabom dobivenih informacija. U naprednijoj varijanti sustav uključuje posebnu vrstu odjeće koja može mjeriti i bežično prenijeti fiziološke podatke, zatim mali zglobni zaslon te kompjutorsku postaju kojom se služi trener kako bi obradio dobivene informacije i naučio osobu regulacijskim tehnikama.

NASA-ina su istraživanja pokazala da je učinkovitost AFTE-a u smanjivanju putne mučnine i kod muškaraca i kod žena čak 85 posto. Tehniku se može uspješno zadržati i do tri godine nakon početnog treninga. Od sredine osamdesetih godina 20. stoljeća ona je kvalitetno primjenjivana kod astronauta, ali i pri vraćanju pilota aktivnoj službi nakon što su prošli kroz ozbiljne smetnje izazvane letenjem na zrakoplovima visoke tehnologije.

BioSentient Corporation iz Houstona proučava mogućnost korištenja AFTE-a za liječenje tjeskobe, mučnine, migrene i glavobolje izazvane tlakom, kronične boli, visokoga i niskoga tlaka te drugih poremećaja izazvanih stresom.

´Potencijalni korisnici AFTE-a uključuju poslovne ljude na izvršnim funkcijama, pripadnike sigurnosnih i redarstvenih službi, kontrolore zračnoga prometa, djelatnike u nuklearnim elektranama, kao i druge osobe čije je zanimanje povezano s rizicima kod kojih su ključni optimalna izvedba pojedinca i njegova svijest o situaciji´, izjavila je Mae C. Jemison, prva Afroamerikanka astronaut, istodobno liječnica i inženjer kemije.

AFTE će moći koristiti i svi specijalisti koji mogu pomoći pacijentima da nadziru svoju fiziologiju bez farmaceutske pomoći, poput psihologa, psihijatara, kardiologa, neurologa, terapeuta ili atletskih trenera.

´Komercijalizacija te NASA-ine tehnologije sjajan je primjer primjene svemirskog istraživanja u poboljšanju kvalitete života na Zemlji´, kazao je Phil Herlth iz NASA-ina Ureda za komercijalnu tehnologiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara