Teksas se pogubljenjem Meksikanca oglušio o presudu Međunarodnog suda pravde

JOSE MEDELLIN, 33-godišnji meksički državljanin, jutros je pogubljen u američkoj državi Teksas usprkos presude Međunarodnog suda pravde koja je smaknuće izričito zabranila.

Slučaj je započeo u lipnju 1993. godine kada su dvije prijateljice - 16-godišnja Jennifer Ertman i 14-godišnja Elizabeth Pena - u nastojanju da se što prije vrate kući nakon posjeta prijateljici odlučile krenuti prečacem kroz problematičnu četvrt Houstona. Tada su posljednji put viđene žive.

Četiri dana kasnije, potragu za nestalim djevojkama je okončao anonimni poziv koji je policiju i rodbinu žrtava uputio u obližnju močvaru gdje su pronađena trupla djevojaka. Iako su se tijela već počela raspadati, na njima su bili više nego vidljivi tragovi zvjerskog mučenja. Policija je uspjela otkriti odakle je poziv došao, kao i osobu koja ga je napravila.

Ispostavilo se da je riječ o rođaku jednog od članova lokalne bande Blacks and Whites, kojemu su se članovi hvalili kako su silovali, sodomizirali, pretukli i zadavili djevojke te pokazivali opljačkani nakit i osobne stvari. Ubrzo nakon toga je policija uhitila šestoricu počinitelja, od kojih su svi - s izuzetkom jednog koji je u dobio 40  godina zatvora - osuđeni na smrt.

I Bush protiv pogubljenja i vlastite države

Među njima se našao i Jose Medellin, za kojeg se ispostavilo da je meksički državljanin.  U njegovoj domovini, pak, smrtne kazne nema, a meksički zakoni obvezuju vlasti da svim zakonskim sredstvima pokušaju spriječiti smaknuća svojih državljana u državama u kojima je smrtna kazna na snazi.

Meksičkim vlastima je, pak, priliku za spas Medellina pružila Bečka konvencija o konzularnim odnosima iz 1963. godine, čiji je potpisnik SAD. Čl. 36 Konvencije nalaže da se stranim državljanima optuženima za zločine omogući, odnosno izvijesti ih o mogućnosti da dobiju konzularnu pomoć od predstavnika svoje države.

Ispostavilo se da je Medellin prilikom ispitivanja na policiji, nakon uobičajenog "Miranda upozorenja" o vlastitim pravima, nije dobio upozorenje da može koristiti konzularnu pomoć.

Na temelju te činjenice je Meksiko 2003. godine pokrenuo tužbu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). To tijelo - inače isto ono pred kojim je Hrvatska pokrenula tužbu protiv Srbije zbog genocida - je 31. ožujka 2004. godine donijelo presudu kojom se SAD priječi da izvrši pogubljenje ne samo Medellina, nego i još 50 meksičkih državljana koji se nalaze u američkim ćelijama smrti.

Teksaške vlasti su na tu presudu reagirale stavom da primanje ili neprimanje konzularne pomoći ni na koji način ne bi utjecalo na tijek suđenja, odnosno Medellinovu smrtnu presudu, odnosno da su i tužba i presuda ICJ bespredmetni. Teksaški sudovi su, pak, odlučili da ICJ nema nadležnost nad američkim kaznenim sudovima.

George W. Bush, koji je kao guverner Teksasa potpisao više od stotinu smrtnih presuda, je iznenadio mnoge kada je naložio Ministarstvu pravosuđa da pokuša osporiti takvo mišljenje pred federalnim sudovima. Taj Bushov postupak mnogi tumače prijateljstvom s meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom odnosno nastojanjem da se poboljšaju odnosi SAD i Meksika.

Bushovi pravnici, međutim, nisu mogli spasiti Medellina. Godine 2006. američki Vrhovni sud je u sličnom slučaju utvrdio da se presude ICJ nisu obvezujuće na američke sudove. Prošle godine je Vrhovni sud odlučio da se isto načelo primijeni i na slučaj Medellina, odnosno da presuda ICJ ne može zaustaviti Medellinovo pogubljenje.

Usprkos toga, nisu prestali pokušaji da se spasi Medellin, a s njime  i autoritet jedne od institucija međunarodnog prava. Glavni tajnik UN Ban Ki-moon je jučer pozvao američke vlasti da poštuju presudu ICJ i ne pogube Medellina.

Međutim, SAD su se same isključile iz nadležnosti ICJ još 1985. godine, u jeku hladnog rata, kada je sandinistička i prosovjetska Nikaragva vodila proces protiv SAD zbog vojne pomoći "kontraškim" pobunjenicima.

Sinoć u 21:57 po lokalnom, odnosno ujutro u 5:57 po hrvatskom vremenu, Medellin je pogubljen smrtonosnom injekcijom nakon što je američki Vrhovni sud odbacio posljednju žalbu njegovih branitelja.

Od petorice osuđenika na smrt u ovom slučaju dvojici je - nakon odluke Vrhovnog suda o zabrani smrtne kazne za maloljetnike - presuda preinačena u doživotni zatvor. 2006. godine je jedan od počinitelja, Sean O'Harris, pogubljen, a nakon današnjeg Medellinovog pogubljenja je u ćeliji smrti preostao jedino Peter Cantu.

D.A.
Foto: Texas Department of Criminal Justice

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara