Telefonska linija MVP-a za obavijesti o Hrvatima na Bliskom istoku

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) otvorilo je u četvrtak, nakon početka američke oružane intervencije u Iraku, posebnu telefonsku liniju za obavijesti o hrvatskim građanima koji borave u zemljama Bliskog istoka, priopćeno je iz MVP-a u Zagrebu.

Zagreb je u stalnoj vezi s diplomatsko-konzularnim predstavnicima Hrvatske u zemljama Bliskog istoka, ističe MVP u priopćenju.

Za sve obavijesti o razvoju događaja i hrvatskim građanima u toj regiji, MVP je otvorio telefon u Odjelu za konzularna pitanja na broju 01/482 63 81.

Dodatne informacije dostupne su i na web stranici MVP-a www.mvp.hr s posebnim linkom na iračku krizu, piše u priopćenju.

Hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u Tel Avivu, Teheranu i Kairu rade, piše MVP i objašnjava da je dio osoba zajedno s članovima njihovih obitelji povučen iz Izraela i Irana.

Zauzvrat, veleposlanstvo RH u Kairu radi u punom sastavu i nitko od članova veleposlanstva nije povučen u Hrvatsku, dodaje se.

U državama u kojima RH nema svoje predstavništvo konzularnu pomoć hrvatskim građanima koji ondje borave pružit će predstavnici prijateljskih država koji u dotičnoj zemlji imaju svoje predstavništvo, ističe MVP.

Slijedom dogovora s tim državama, hrvatske interese u Siriji, Saudijskoj Arabiji i Jordanu zastupa Veleposlanstvo Republike Austrije.

Hrvatske građane koji borave u Kataru, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zastupa veleposlanstvo Bosne i Hercegovine.

MVP dodaje da ima stalne kontakte i s predstavnicima tvrtki u kojima rade hrvatski građani u zemljama Bliskog istoka.

Tako je MVP obaviješten da je u srijedu uspješno provedena smjena hrvatskih radnika u Siriji kada je zrakoplovom Croatia Airlinesa u Damask te iz Damaska u Zagreb prevezena skupina radnika INA-e, NAFTAPLIN-a i CROSCO-a.

Hrvatski radnici u Siriji uživaju organiziranu zaštitu nadležnih sirijskih organa i smješteni su, zbog prirode njihova posla, izvan Damaska, u pustinjskom dijelu zemlje, objašnjava se.

MVP piše da od četvrtka u zračnom prostoru postoje određena ograničenja, posebice u zračnom prometu na linijama za egipatski Kairo, a počela su otkazivanja letova za izraelski Tel Aviv.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara