Teleskop Hubble slavi 20 godina staža: Put oko Zemlje u 96 minuta

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

PRIJE točno dvadeset godina je američka svemirska agencija NASA u Zemljinu orbitu poslala svemirski teleskop Hubble (HST). Hubble je u 20 godina svojega svemirskog staža postigao čitav niz značajnih opažanja svemira te time astronomiju približio laicima. Unatoč uspjesima, Hubble će u svemiru ostati još samo tri godine jer prema planu u mirovinu odlazi 2013. godine.

HST je ime dobio po američkom astronomu i fizičaru Edwinu Powellu Hubbleu koji je tijekom svojega rada pokušavao objasniti neke osnovne zakonitosti svemira. Između ostaloga, upravo je teleskop Hubble stvorio dosad najjasniji pogled na svemir, a s njegovim snimkama su znanstvenici uspjeli izračunati starost svemira, ali i otkriti karakteristike crnih rupa i galaksijskih jezgri. Osim toga, HST je pomogao i pri otkrivanju drugih planeta izvan našega sustava.

Teleskop koji oko zemlje kruži od 24. travnja 1990. godine je, osim velikog broja snimki, zabilježio i iznimne statističke podatke. Hubble je dugačak 11 metara, širok 4,2 metra i težak 11 tona, oko Zemlje putuje na visini od 600 kilometara brzinom od 28.000 km/h, a za jedan krug oko zemlje mu treba 96 minuta.

Snimio 570.000 fotografija

U dvadeset godina svojega rada Hubble je oko Zemlje obletio više od 110.000 puta te napravio 4,5 milijardi kilometara, što je približno jednako udaljenosti od Zemlje do Neptuna. Na svojem putu je Hubble snimio 570.000 fotografija, na njima "uhvatio" 30.000 nebeskih tijela, a količina podataka koje je Hubble napravio je oko 45 terabajta koji bi, slikovito, stali na oko 10.000 DVD-a.

Prema NASA-inu planu, 2013. godine će Hubble u mirovinu, a dobit će svojega nasljednika. Prema pisanju nekih medija, najvjerojatniji nasljednik će biti infracrveni Svemirski dalekozor Jamesa Webba (JWST), koji nastaje u suradnji NASA-e, Kanadske svemirske agencije (CSA) i Europske svemirske agencije (Esa).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara