Terorist, Carlosov suradnik, oslobođen optužbi za napade početkom 80-ih

PRIPADNIK ekstremne ljevice, njemački terorist Johannes Weinrich oslobođen je u ponedjeljak, u procesu pred zemaljskim sudom u Berlinu, optužbi za počinjene bombaške napade početkom osamdesetih u Francuskoj.

U obrazloženju presude, koju njemački mediji u svojim prvim reakcijama drže iznenađujućom, navodi se da sudu nije ostavljeno dovoljno dokaza koji bi potkrijepili optužnicu tužilaštva. Za presudu su potrebni dokazi, a ne nagađanja, zaključio je sudac Ralph Ehestaedt.

Tužilaštvo je Weinricha, koji je u sedamdesetima i osamdesetima slovio kao desna ruka poznatog teroriste Ilicha Ramireza Sancheza, poznatijeg pod imenom Carlos, optužilo za šesterostruko ubojstvo počinjeno u nekoliko bombaških napada 1982. i 1983. u Marsseilleu i Parizu. U jednom od napada bomba je bila postavljena u superbrzom vlaku TGV. Weinricha se također teretilo i za pokušaj ubojstva u 21 slučaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč oslobađajućoj presudi, Weinrich ostaje u zatvoru gdje već služi doživotnu kaznu zbog napada na francuski kulturni centar u Berlinu 1983. godine. Weinrich je do svog uhićenja 1996. u Jemenu slovio kao jedan od najtraženijih terorista.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara