Terorist s Novog Zelanda prije pokolja objavio manifest. Evo što piše u njemu

Terorist s Novog Zelanda prije pokolja objavio manifest. Evo što piše u njemu
Foto: Screenshot, Facebook

NAPADAČ na džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu ubio je najmanje 49 ljudi, a više od 20 je ranjenih, prema najnovijim informacijama koje je objavila novozelandska policija.

Uhićeno je četvero ljudi, a među njima je i terorist.

Ubojica je, kako se doznalo, na Facebooku uživo prenosio početak napada. Na toj se društvenoj mreži predstavljao kao Brenton Tarrant, 28-godišnjak iz Australije.

Objavio manifest

Osim profila na Facebooku, bio je i korisnik Twittera, sada je taj korisnički račun uklonjen te je na toj društvenoj mreži objavio fotografije oružja, ali i poveznicu na svoj manifest. 

Smatra se kako je Tarrant na 73 stranice napisao protuimigrantski manifest u kojem je objasnio tko je on i razloge svojih postupaka, piše The Telegraph

Tako je za sebe rekao da ima 28 godina i da je rođen u Australiji, a da je podrijetlom iz Škotske, Irske i Engleske te da se privremeno preselio na Novi Zeland kako bi isplanirao i sproveo teroristički napad.

"Pročitao sam tekstove Dylanna Roofa i mnogih drugih, ali me uistinu inspirirao samo Justiciar Breivik", napisao je.

Supremacistički slogan “14 riječi“

Tarrant je u manifestu naveo, piše Washington Examiner, i bijeli supremacistički slogan poznat pod nazivom “14 riječi“ i rekao za migrante koji nemaju bijelu boju kože da su uljezi i “osvajači“. Spomenuo je kako mu je svjetonazorski najbliži političar Oswald Mosley, osnivač Britanske unije fašista (British Union of Fascists - BUF) koji je zagovarao uporabu nasilja s ciljem provedbe rasističkog nacionalizma.

“14 riječi“ upućuje na slogan koji na engleskom broji četrnaest riječi “We must secure the existence of our people and a future for white children” (Moramo osigurati egzistenciju našeg naroda i budućnost za bijelu djecu). 

Ponekad se pod pojmom “14 riječi“ misli i na "Because the beauty of the White Aryan woman must not perish from the earth" (Ljepota bijelih arijevskih žena ne smije nestati sa zemlje). Slogane je izvorno skovao bijeli supremacist David Lane, jedan od utemeljitelja terorističke organizacije The Order.

“Nikada neće osvojiti naše zemlje“

U manifestu Brenton Tarrant spominje kako dolazi iz “radničke obitelji s nižim primanjima” i da je odlučio napraviti nešto konkretno kako bi osigurao “budućnost za svoje ljude”, piše News.com.au.

Tarrant je također objasnio razlog ovog terorističkog čina. Naime, htio je pokazati “osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje”.

“Naše domovine su naše i dokle god bijeli čovjek hoda zemljom, oni NIKAD neće osvojiti naše zemlje i nikada neće zamijenite naše ljude ”, napisao je.

Odlučio se na Christchurch prije tri mjeseca 

Otkrio je da je planirao napad oko dvije godine i dodao kako se odlučio na Christchurch prije tri mjeseca.

"Napad na Novom Zelandu skrenut će pozornost na istinski napad na našu civilizaciju, da više nigdje u svijetu nije sigurno, da su osvajači nastanili sve naše zemlje, čak i u najudaljenijim predjelima te da se više nema kamo otići, a gdje je sigurno i gdje nema masovne imigracije“, dodao je.

Konzervativna političarka i komentatorica Candace Owens

Prema portalu Inquistr, Tarrant je u manifestu napisao da ga je inspirirala i američka konzervativna političarka i komentatorica Candace Owens te je pohvalio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i prozvao ga "simbolom obnovljenog bjelačkog identiteta“.

Owens je odmah na Twitteru reagirala na natpise da se njeno ime pojavilo u navodnom manifestu masovnog ubojice. Nasmijala se na ideju da je ona mogla nadahnuti napadača i nazvala je cijelu situaciju hajkom "rasističkih ljevičara".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara