Teroristi iz ETA-e: Više nikad nećemo koristiti oružje, gotovo je

Teroristi iz ETA-e: Više nikad nećemo koristiti oružje, gotovo je

Foto: novinite.com

BASKIJSKA oružana organizacija ETA proglasila je konačan kraj svoje oružane borbe. Na "zbogom oružju" odlučili su se uoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Španjolskoj 20. studenoga, jer na njih sve više raste politički pritisak da odbace oružje.

EU i SAD smatraju ETA-u terorističkom organizacijom. Smatra se da je u 40 godina oružane borbe ETA odgovorna za smrt 829 ljudi. Pripadnici ETA-e bore se za neovisnost španjolskog i francuskog dijela Baskije i Navarre.

"ETA je odlučila prekinuti oružanu borbu. Pozivamo španjolsku i francusku vladu na izravni dijalog", stoji i njihovom zadnjem priopćenju, iz kojega nije jasno što namjeravaju napraviti sa svojim naoružanjem.

Ne izgledaju kao da su odustali od borbe

ETA je zadnjih godina ozbiljno organizacijski uzdrmana, nakon što je uhićeno pet njihovih lidera, pa se danas procjenjuje da imaju najviše 50 članova koji mogu organizirati napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baskijske novine Berria objavile su video s s trojicom članova ETA-e s beretkama i maskama koje otkrivaju samo oči, iz kojih se ne čini kako se organizacija predala u borbi za nezavisnu Baskiju.

Baski imaju zaseban jezik i specifičnu kulturu te desetljećima upozoravaju na represiju španjolske države, koja im, tvrde, oduzima pravo da sami odluče žele li se odcijepiti ili ne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara