TERORISTIČKA PRIJETNJA U SVIJETU VEĆ VEĆA - ANALITIČARI

Nakon terorističkih napada u Rijadu i Casablanci, prijetnja terorističke ofenzive u svijetu sve je realnija, smatraju analitičari, upozoravajući osobito na sposobnost djelovanja i utjecaja terorističke mreže alQaide. L

"Riječ je o pravoj terorističkoj ofenzivi", smatra analitičar Olivier Roy iz francuskog Centra za znanstvena istraživanja.

Nakon niza samoubilačkih bombaških napada u Rijadu i Casablanci ovoga tjedna, u kojima je poginulo više od 70 ljudi, analitičar Francois Gere upozorava na mogućnost skorog trećeg terorističkog napada iste vrste. "Teroristi u Rijadu i Casablanci postupili su na isti način i on jasno ukazuje na al-Qaidu", smatra on.

"Atentati su odgovor na ratove u Afganistanu i Iraku", smatra Olivier Roy, podsjećajući na pozive Osame bin Ladena muslimanima da napadaju američke interese.

Napadi u Casablanci imali su za cilj Španjolsku, jednu od glavnih američkih saveznica u ratu protiv Iraka, budući da je napadnut jedan španjolski restoran u starom dijelu grada.

Egipatski analitičar Diaa Rachouane ističe da su napadi dokaz sposobnosti al-Qaide da se pojavi bilo gdje i, posve neočekivano, nanese bolne udarce.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se al-Qaida nakon rata u Afganistanu i nije u potpunosti reorganizirala, Roy upozorava da postoje autonomne mreže koje djeluju vođene istim idejama.

"Treba razlikovati one koji inspiriraju od dobrovoljaca koji vrše ta djela", objašnjava Gere. I dok zamisao i logistika za pojedino terorističko djelo mogu doći izvana, dobrovoljce za mučenička djela pronalazi se na mjestu događaja, dodaje on.

Teroristička prijetnja trenutačno se osobito odnosi na Bliski istok, Aziju i istočnu Afriku, no ni Europa ni Sjedinjene Države nisu pošteđene.

Svjesna povećanog rizika, Francuska je u subotu odlučila povećati stupanj antiterorističke uzbune. Stupanj uzbune povećan je na narančasti, s ciljem "sprečavanja rizika vjerojatne terorističke akcije".

U Francuskoj je 27. ožujka stupio na snagu plan Vigipirate s četiri stupnja uzbune - žutim, narančastim, crvenim i purpurnim. Žuti stupanj proglašen je bio 2. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara