Teroristički napad u Moskvi: 60 ozlijeđenih

Teroristički napad u Moskvi: 60 ozlijeđenih

BOMBA domaće izrade eksplodirala je na tračnicama uoči nailaska ruskog putničkog vlaka s 250 putnika koji je prometovao na relaciji Moskva - Sankt Petersburg ozlijedivši pritom najmanje 60 osoba od kojih je oko 40 hospitalizirano, javljaju strani mediji. Među ozlijeđenima su dvije osobe sa stranim državljanstvom.

Do eksplozije je došlo u 9:39 sati po lokalnom vremenu, a zbog eksplozije iz tračnica su iskočili lokomotiva i 12 vagona od 13 koliko ih je ukupno bilo, te je oštećeno 800 metara tračnica.

Glasnogovornica Ruske željeznice izjavila je, prenosi CNN, kako je uzrok nesreće iskakanje vlaka iz tračnica nakon što je eksplozija uništila tračnice.

Fotograf Reutersa koji se javio s lica mjesta rekao je kako je vlak iskočio iz tračnica netom nakon što je prošao most koji je također zahvatila eksplozija te je nastala rupa od 2 metra. 

"Čuli smo dvije eksplozije, a zatim je vlak naglo počeo kočiti. Vlak se tada prevrnuo. Ljudi su počeli paničariti. Razbili smo stakla i počeli izvlačiti putnike iz vlaka. Najveća šteta pričinjena je u restaurantskom vagonu, tamo je ozlijeđeno najviše ljudi" - rekao je kondukter u vlaku za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željeznički promet između dva najveća ruska grada bit će u zastoju oko šest sati, izjavili su lokalni dužnosnici.

Otkad je Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine u Rusiji je bilo nekoliko terorističkih napada za koje su većinom bili odgovorni Čečeni. 2002. godine Čečeni su upali u moskovsko kazalište pri čemu je poginulo 120 taoca, 2004. godine u opsadi škole u Beslanu ubijeno je 334 ljudi, i to većinom djece.

Što se tiče željezničkih nesreća 2003. godine  eksplozija je razorila gradski vlak na sjeverozapadu Čečenije ubivši pritom 46 ljudi, 2005. godine putnički vlak koji je prometovao iz Čečenije prema Moskvi iskočio je iz tračnica oko 150 kilometara prije Moskve. U nesreći je bilo osam ozlijeđenih.

A.H.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara