UBOJSTVO GEORGEA FLOYDA

Teža optužnica policajcu koji je gušio Floyda, neće se izvući ni ostala trojica

Teža optužnica policajcu koji je gušio Floyda, neće se izvući ni ostala trojica
Screenshot: YouTube

GLAVNI tužitelj Minnesote Keith Ellison podići će težu optužnicu protiv bivšeg policijskog službenika Minneapolisa Dereka Chauvina za ubojstvo Georgea Floyda, javlja CNN.

Sad već bivši policajac je sada optužen za ubojstvo drugog stupnja Georgea Floyda, a optužnica će biti podignuta i protiv ostala tri policajca koja su sudjelovala u incidentu, navodi se u tvitu američke senatorice Amy Klobuchar.

Očekuje se da će službenu izjavu Ellison dati poslijepodne, po američkom vremenu, više od tjedan dana nakon što je Floyd ubijen u Minneapolisu, što je izazvalo prosvjede širom zemlje koji pozivaju na prestanak policijskog nasilja nad crncima.

Chauvin, koji je držao pritisnuto koljeno u Floydov vrat gotovo devet minuta, ranije je bio optužen za ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo drugog stupnja. Policajci Thomas Lane i J.A. Keung, koji su također držali Floyda, i četvrti policajac Tou Thao, koji je stajao u blizini ostalih, u početku nisu optuženi.

Provedene dvije obdukcije

Dvije obdukcije na Floydu utvrdile su da je umro nasilnom smrću.

Šefica policije Minneapolisa Medaria Arradondo otpustila je četvoricu policajaca i rekla da su sudionici u Floydovoj smrti. Floydova obitelj i prosvjednici širom zemlje pozvali su ih da budu uhićeni i osuđeni za ubojstvo.

Benjamin Crump, odvjetnik obitelji Floyd, na Twitteru je objavio da je obitelj zadovoljna novim optužbama.

"Vjerujem kako će policajci biti optuženi prije no što se građani oproste s Floydom", zaključio je.

Policajci su rijetko optuživani zbog nasilja nad Afroamerikancima, a čak i u rijetkim slučajevima, porota ih nije osuđivala. Popis takvih slučajeva je dugačak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara