Thaçi stigao pred Haški sud, tereti ga se za ratne zločine na Kosovu

Thaçi stigao pred Haški sud, tereti ga se za ratne zločine na Kosovu
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Kosova Hashim Thaçi doputovao je u ponedjeljak u Den Haag kako bi se tamo sastao s tužiteljem za ratne zločine koji je protiv njega u lipnju podnio prijedlog optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Prije nego je ušao u sjedište Ureda posebnog tužitelja (SPO) u Den Haagu, osnovanog kako bi istražio navodne ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. godine tijekom pobune kosovskih Albanaca protiv režima Slobodana Miloševića, Thaçi je izjavio kako se zalaže za "istinu, pomirenje i mir".

Uz Thaçija, optužnica i protiv zapovjednika protuobavještajne službe

Tužitelj SPO smatra Thaçija odgovornim za ubojstva većeg broja osoba u vrijeme kada je on bio jedan od ključnih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Thaçi je ranije odbacio svaku umiješanost u ratne zločine.

Uz Thaçija, haški SPO sumnjiči i Kadrija Veselija koji je bio zapovjednikom protuobavještajne službe OVK u vrijeme rata na Kosovu, a sada je jedan od lidera kosovske oporbe. Uz druge osumnjičenike SPO ih smatra odgovornim za ubojstva gotovo stotinu osoba, među kojima je bilo kosovskih Albanca, Srba, Roma i osoba drugih nacionalnosti, kao i političkih protivnika.

Ako bi optužnica u ovom slučaju bila potvrđena, Thaçiju bi sudilo Posebno sudsko vijeće i to po zakonima Kosova.

To je vijeće koje čine međunarodni suci izmješteno u Den Haag, što je uz ostalo opravdano potrebom zaštite svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara