Predsjednica i premijer Kosova posjetili postrojbe specijalaca: Nema pregovora za granice!

Predsjednica i premijer Kosova posjetili postrojbe specijalaca: Nema pregovora za granice!

Foto: Koha Ditore

KASNO popodne predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaci posjetili su specijalne policijske postrojbe u blizi Zračne luke Priština, a visoki državnici te zemlje naglasili su kako je kontrola granica suvereno pravo Republike Kosovo.

Heroj Kosova

"O tome se ne pregovora", rekla je predsjednica Jahjaga dodajući da je za nju misija KFOR-a i EULEX-a mora biti u smislu održavanja mira i stabilnosti na cijeloj teritoriji Kosova.

Prigodom obilaska postrojbi predsjednica Kosova, inače generalica policije, posthumno je odlikovala kosovskog policajca, Envera Zumberija "Herojem Kosova". Riječ je o policajcu koji je poginuo prije pet dana kada je na policijsku ophodnju pucano na području pod srpskim nadzorom.

Premijer Thaci naglasio je u svom govoru kako je opseg djelovanja specijalnih postrojbi policije  i na sjeveru Kosova te da se ne mogu tolerirati kriminal i krijumčarenja na sjeveru zemlje.   

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti Kosova

Prije posjete Vijeće sigurnosti Kosova održalo je danas u popodnevnim satima hitan sastanak kojem je predsjedao predsjednik Vlade Hasim Thaci, a na kojem se raspraljalo o sigurnosnoj situaciji u toj zemlji.

Kosovsko vijeće sigurnosti donijelo je sedam zaključaka od kojih je možda i najbitnija podizanje mjera sigurnosti na najveću moguću razinu kako bi se uspostavila vladavina reda i zakona širom teritorija Kosova.

Odgovor svim sredstvima

Kako piše vodeći prištinski dnevnik Koha Ditore na sastanku su dane preporuke organima državne sigurnosti kako bi se osigurale mjere uspostave zakona u skladu s važećim Ustavom.  Riječ je o kosovskim sigurnosnim snagama i agencijama, kosovskoj policijskoj službi, te obavještajnim službama, koje bi trebale zajednički raditi na osiguranju "pune provedbu zakona na cijeloj teritoriji Kosova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka Vijeća sigurnosti Kosova je i da se akcije legitimnih snaga Kosova koordiniraju s međunarodnim mehanizmima odnosno međunarodnim snagama.Također ostavljena je mogućnost da se na eventualne poteškoće pri uspostavi suvereniteta na cijeloj teritoriji Kosova "odgovori svim sredstvima" u skladu s Ustavom i zakonima Kosova.

Osloboditi prometnice

"Snage sigurnosti Kosova moraju koordinirati svoje aktivnosti s međunarodnim snagama za deblokadu prometnica te osigurati nesmetan protok ljudi i robe", jedan je od  sedam zaključaka Thacijeva ureda za sigurnost u kojem se dodaje da dok se ne oslobode prometnice valja osigurati alternativne pravce.

Najviše sigurnosno tijelo u Kosovu pozvalo je građane da imaju puno povjerenje u snage sigurnosti koji bi trebale uspostaviti vladavinu zakona na cijelom teritoriju Kosova. 

KFOR zaoštrio

Dodajmo ovoj vijesti i onu koja kaže da je zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler izjavio da se danas neće sastati s predstavnicima Vlade Srbije Borislavom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem kako bi se riješila kriza na Kosovu.

Naime, pregovaračima iz Beograda iz KFOR-a su odgovorili da sastanak nije moguć s obzirom da su ilegalno prešli granicu te došli na Kosovo.

Srbi bez dozvole Prištine su ilegalci

Umjesto s KFOR-om Stefanović i Bogdanović razgovarat će danas s posrednikom Europske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Cooperom. Sastanak je počeo u 17 sati na teritoriju Srbije.

Visokorangirani dužnosnici Srbije ubuduće će za ulazak na Kosovo morati imati dozvolu vlasti u Prištini.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara