Theresa May doživjela veliki poraz, parlament odbio njen prijedlog o Brexitu

Theresa May doživjela veliki poraz, parlament odbio njen prijedlog o Brexitu
Foto: EPA

BRITANSKI parlamentarni zastupnici glasali su večeras protiv prijedloga premijerke Therese May za dogovor o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, javlja Guardian.

Protiv prijedloga dogovora o Brexitu koji je britanska vlada usuglasila s Bruxellesom glasala je nadmoćna većina od čak 230 zastupnika. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

Corbyn odmah zatražio glasanje o povjerenju vladi, May prihvatila

Lider oporbe, laburist Jeremy Corbyn odmah je pokušao preuzeti inicijativu i zatražio glasanje o povjerenju vladi.

"Ovo je katastrofalan poraz. Zastupnički dom donijeo je svoju presudu o njenom dogovoru. Odlaganje i poricanje došlo je do svoje granice", izjavio je Corbyn u parlamentu.

May je odmah prihvatila poziv na glasanje o povjerenju i najavila da će se to glasanje provesti možda već u srijedu. Također je najavila da će se vratiti u Zastupnički dom u ponedjeljak i dati izjavu o tome kako njena vlada, ako joj se ukaže povjerenje, namjerava nastaviti dalje.

Juncker: Rizik neuređenog izlaska povećao se nakon večerašnjeg glasanja

Vodeći dužnosnici EU-a upozorili su nakon glasanja na rizik kaotičnog Brexita.

"Rizik neuređenog izlaska povećao se nakon večerašnjeg glasanja", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je napisao: "Ako je dogovor nemoguć, a nitko ne želi brexit bez dogovora, tko će onda na kraju imati harabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?".

Uvjerljivi poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.

Večerašnja odluka definirat će način izlaska Velike Britanije iz Europske unije i odrediti smjer u kojem će ići njezino gospodarstvo. 

Britanska premijerka je uoči glasanja još jednom pozvala zastupnike da podrže sporazum, rekavši da se radi o povijesnoj odluci s kojom će zemlja živjeti generacijama.

"U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer je ovo povijesna odluka koja će odrediti budućnost naše zemlje", poručila je May. "Glas protiv ovoga sporazuma je glas za nesigurnost, podjele i vrlo realan rizik od brexita bez sporazuma ili da brexita uopće ne bude", poručila je May zastupnicima na kraju petodnevne sjednice.

Sporazum kritizirale sve strane

Sporazum o Brexitu koji je May postigla s EU-om kritizirale su sve strane, uključujući euroskeptike, pristaše EU-a i sjevernoirsku stranku koja podupire njezinu manjinsku konzervativnu vladu.

Tijekom petodnevne rasprave zastupnici su dali naznake hoće li poduprijeti sporazum o Brexitu.

U parlamentu je ukupno 650 zastupnika, a premijerkina Konzervativna stranka ima 317 zastupnika. Većinu joj osigurava 10 zastupnika sjevernoirske Demokratske unionističke stranke.

Prije glasanja je 60 zastupnika reklo da će podržati sporazum, a 165 (uključujući 51 iz Konzervativne stranke) da će mu uskratiti potporu.

Nakon glasanja kojim je odbačen prijedlog sporazuma moguće je više scenarija, od raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak, novog referenduma do Brexita bez sporazuma, mogućnosti koje se pribojavaju obje strane zbog kaosa koji bi mogao nastati naglim raskidanjem veza koje su stvarane tijekom 45-godišnjeg britanskog članstva. Također je moguće i odustajanje od odluke o napuštanju EU-a. 

Za britanske parlamentarce najspornija je odredba o tzv. backstopu, zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara