T-HT će za najam Horvatinčićevog tornja platiti 80 milijuna eura

T-HT za najam HoTo Business Towera, poslovnog tornja od 17 katova u Savskoj ulici, mjesečno plaća 384.482 eura. U narednih 15 godina ukupno će za najam dati 80 milijuna eura.

Nakon što je vrh Deutsche Telekoma doznao za ugovor koji je sklopljen s tvrtkom HOTO Zagreb, zatražio je da se odnosi pokušaju revidirati, stoji u tajnim materijalima iz siječnja 2004. godine. Novi list piše da je sporni Ugovor o zakupu poslovnog prostora nakon toga korigiran, ali za simboličan iznos. Cijena zakupnine poslovnog prostora s 20,5 eura spuštena je na 19,99 eura po četvornom metru, što je još uvijek, u odnosu na cijene na tržištu izuzetno puno. Prema procjenama maksimalna cijena mogla je iznositi 16 eura.

Godišnji najam iznosit će četiri milijuna i 700 tisuća eura, a u narednih 15 godina, T-HT će za najam objekta u Savskoj ulici tvrtki HOTO Zagreb platiti oko 75 milijuna eura. Zbog odredbi u članku 4. Ugovora o zakupu poslovnog prostora, iznos zakupnine dodatno će se kumulativno povećavati po isteku svake kalendarske godine za 2 posto i to u razdoblju prvih pet godina zakupa. Nakon toga, po isteku pete godine zakupa, a u ovisnosti o indeksu porasta troškova života utvrđenog od strane Državnog zavoda za statistiku, obje strane dogovorit će iznos povećanja tako povećane zakupnine. Ovakvi su uvjeti neuobičajeni i u svakom smislu maksimalno odgovaraju interesima zakupodavca, privatne tvrtke HOTO Zagreb.

Odluku o zakupu tadašnja uprava donijela je 18. srpnja 2002. godine, dok je ugovor s tvrtkom HOTO Zagreb sklopljen 16. rujna 2002. godine. Tada HOTO Zagreb nije posjedovao građevinsku dozvolu, već ju je dobio tek dva mjeseca kasnije. Čini se, da je upravo ovakav Ugovor o zakupu poslovnog prostora s T-HT-om, Horvatinčiću bio preduvjet kako bi njegova tvrtka u Hypo Alpe-Adria banci dobila kredit za gradnju poslovnog tornja.

S obzirom da se radi o vrlo velikom prostoru, 17.822 četvorna metra uredskog i poslovnog prostora te 7.754 četvorna metra garažnog prostora, čudno je da se T-HT nije izborio za povoljnije uvjete zakupa. Prema internom materijalu iz T-HT-a, pravne službe upozorile su da je ugovor nepovoljan i da je napravljen kao da je Business Tower već izgrađen.

Pregovore s Horvatinčićem formalno je trebao voditi član Uprave Eugen Schulz koji je, krajem 2003. godine protjeran iz kompanije, a zbog svojih dvojbenih poslovnih aktivnosti, završio je u istražnom zatvoru. Sve poslovne ugovore T-HT-a s Horvatinčićem o zakupu poslovnih prostora potpisao je i Ivica Mudrinić.

S preko 80 milijuna eura T-HT je mogao izgraditi dva takva poslovna tornja koja bi mu ostala u trajnom vlasništvu, procjenjuje Novi list. Gradnja bi, po realnoj, pojedinačnoj cijeni iznosila 40 milijuna eura. Da su izgrađeni vlastiti objekti, jedan dio bi ostao u vlasništvu Hrvatske, a izgradnjom bi se povećala i vrijednost tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara