TIH: Više od 90 posto građana smatra da dužnosnici moraju prijaviti imovinu

GOTOVO 92 posto hrvatskih građana smatra da visoki državni dužnosnici moraju prijavljivati imovinu, a 91 posto da ne smiju primati poklone vrednije od 500 kuna, rezultati su svibanjskog istraživanja Transparency International Hrvatske (TIH) koje će ta udruga sutra predstaviti javnosti

Prema istraživanjima TIH-a, 82,7 posto građana smatra kako nije prihvatljivo da su visoki državni dužnosnici članovi upravnih i nadzornih odbora, a više od 70 posto da ne smiju imati druge izvore prihoda, osim svoje plaće.

O tim i drugim rezultatima TIH će sutra održati konferenciju za novinare zakazanu povodom konačnog prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa državnih dužnosnika koji je Vlada prihvatila prošlog tjedna.

Prema konačnom tekstu prijedloga zakona koji bi trebao spriječiti sukob javnih i privatnih interesa kod javnih dužnosnika taj bi zakon vrijedio i za osobe iz oružanih snaga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zakon, čije je donošenje vladajuća koalicija najavljivala na početku mandata, sadrži niz političkih, ali i moralnih obveza za dužnosnike. Dužnosnici primjerice ne bi smjeli obećavati zaposlenje u zamjenu za dar, utjecati na dobivanje poslova i koristiti povlaštene informacije.

Od darova bi mogli zadržati samo one u vrijednosti do 500 kuna, dok bi sve iznad toga morali prijavljivati sedmeročlano Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje bi imenovao Sabor.

Vlada predlaže da dužnosnici više ne bi mogli biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava, a iznimka bi bila društva u državnom vlasništvu i od posebnoga interesa za državu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara