Tijekom koronakrize u Njemačkoj porastao broj antisemitskih i rasističkih napada

Tijekom koronakrize u Njemačkoj porastao broj antisemitskih i rasističkih napada
Ilustracija: EPA

U NJEMAČKOJ je tijekom koronakrize porastao broj rasističkih i antisemitskih napada, rekla je danas povjerenica vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz.

Povjerenica za integraciju: Podaci Ureda za savjetovanje žrtava su zastrašujući

"Tijekom koronakrize se ljude prska dezinfekcijskim sredstvima i direktno ih se napada. Napadi su usmjereni protiv Židovki i Židova i protiv osoba azijatskog izgleda i to protiv svih starosnih skupina", rekla je Annette Widman-Mauz (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za izdanja medijske grupe Funke. Ona je objasnila da su podaci Ureda za savjetovanje žrtava "zastrašujući".

"U samo nekoliko tjedana ovi uredi su zaprimili više od stotinu prijava", rekla je Widman-Mauz.

Građani Njemačke azijskog porijekla su meta napada zbog uvjerenja pojedinih skupina po kojem je Kina kriva za izbijanje pandemije. Židovi se pak nalaze na udaru teoretičara zavjere i antisemita koji, između ostalog, ne vjeruju u koronakrizu, nego u "zavjeru iza koje stoje Židovi".

Tijekom krize pojačani stereotipi i teorije zavjera

Widman-Mauz je podsjetila na sjednicu vladinog odbora protiv rasizma i antisemitizma, koji je prvi sastanak održao prošle srijede.

"Ovi slučajevi još jednom pokazuju koliko je važno što smo borbu protiv rasizma i antisemitizma podigli na najvišu političku razinu", rekla je demokršćanska političarka.

Ured za istraživanje i informiranje koji se bavi slučajevima antisemitizma (Rias) još je početkom mjeseca upozorio na pojačanu pojavu antisemitskih teorija zavjera i stereotipa tijekom pandemije koronavirusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara