Tijela mrtvih planinara pronađena u 500 metara dubokoj provaliji

Tijela mrtvih planinara pronađena u 500 metara dubokoj provaliji

NAKON što je u subotu jedan planinar pronađen mrtav, danas ujutro su i ostala dvojica pronađeni mrtvi u 500 metara dubokoj provaliji na Velebitu na području Svetog brda, velebitskog vrha visokog 1750 metara.

Potraga za nestalim planinarima bila je smanjena tijekom noći. Na terenu, pri temperaturi od minus 40 stupnjeva Celzijevih pod jakim vjetrom, je bilo 10-ak pripadnika Gorske službe spašavanja i liječnica, a helikopter je čekao jutro, kada su i pronađena ostala dvojica planinara Zoran Skračić i Ivo Milun.

Kako je za vijesti HTV-a rekao Vinko Prizmić pročelnik Gorske službe spašavanja i voditelj akcije spašavanja danas tijekom dana, a najverojatnije tek popodne, tijela će biti izvučena iz provalije i transportirana do Splita. Razlog tako dugog čekanja su nepovoljni vremenski uvjeti. Ako helikopter ne bude mogao prići, izvlačenju će se pristupiti "pješke", dodao je.

Utvrđeno je da su smrtno stradali uslijed pada, odnosno proskliznuća. Oni su s grebena skliznuli po ledenoj podlozi i zapravo se smrtno ozlijedili, rekao je Prizmić.

Nakon pronalaska njihovih tijela jutros je helikopterom HV-a na Velebit prebačena još jedna skupina spasioca koja treba pomoći ostalima u izvlačenju tijela do položaja s kojega je moguće evakuiranje helikopterom.

Na Velebitu su vremenski uvjeti malo bolji nego jučer, ali je i dalje temperatura minus deset i puše jaka bura. Najveća su opasnost vrlo glatke ledene površine na kojima je otežano kretanje pa je potrebna pomoć posebne opreme i puno pažnje, poručio je pročelnik Prizmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica splitskih planinara pokušavala su se uspeti na vrh Sveto brdo visok 1750 metara na Velebitu, a dojavu o nestanku Gorska služba spašavanja primila je jučer oko 10 sati.

Ubrzo je pronađeno mrtvo tijelo Mire Duplančića koji je stradao od pada u 200 metara duboku provaliju i udarca u stablo. Spasioci su imali informacije da su njemu i još jednom planinaru slomljene noge.

A.H.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara