Tijelo američke aktivistice nađeno u prtljažniku njenog automobila, ugušena je

Tijelo američke aktivistice nađeno u prtljažniku njenog automobila, ugušena je
Sadie Roberts-Joseph Screenshot: YouTube/CBS This Morning

TIJELO osnivačice afroameričkog muzeja u gradu Baton Rougeu u Louisiani pronađeno je prošloga tjedna u prtljažniku njenog automobila, javlja CNN.

Prema informacijama lokalne policije, aktivistica Sadie Roberts-Joseph pronađena je u petak oko 15:45 sati prema lokalnom vremenu, a preliminarni uzrok smrti je "traumatska asfiksija koja uključuje i gušenje".

Mrtvozornik Beau Clark izjavio je za CNN da 75-godišnjakinja nije zadavljena, nego joj je bilo onemogućeno disanje, odnosno usta i nos su joj bili blokirani. Dodao je kako će toksikološki nalazi biti dostupni za tri tjedna.

Aktivistica i osnivačica muzeja

Roberts-Joseph bila je poznata aktivistica Baton Rougea. 2011. godine osnovala je muzej Odell S. Williams Now And Then African-American History Museum koji je tematizirao rasnu diskriminaciju i afroameričku povijest. 

Godinama je vodila gradske svečanosti na kojima se slavilo ukidanje robovlasništva, a osnovala je i Zajednicu protiv droga i nasilja, neprofitnu organizaciju usmjerenu na stvaranje sigurnijeg okruženja za djecu Baton Rougea.

Ikona i heroj

"Ona je bila ikona i naš heroj. Gdje god je išla, govorila je o doprinosu Afroamerikanaca", rekla je njezina nećakinja Pat LeDuff za CNN.

Za sada nije poznato je li Roberts-Joseph primila bilo kakve prijetnje prije svoje smrti i radi li se o zločinu iz mržnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara