Tillerson završio posjet Kini, "suradnja Kine i SAD-a je jedini ispravni izbor"

Tillerson završio posjet Kini, "suradnja Kine i SAD-a je  jedini ispravni izbor"

Foto: Hina

TOPLIM riječima kineskog predsjednika Xija Jinping, američki državni tajnik Rex Tillerson završio je svoje prvo putovanje po Aziji nakon preuzimanja dužnosti dogovorom o zajedničkoj suradnji s Kinom u pitanju Sjeverne Koreje te ostavljanjem postrani neriješenih pitanja.

Kina i SAD moraju graditi međusobno povjerenje jer zemlje imaju više zajedničkih interesa nego razlika te je suradnja "jedini ispravni izbor", rekao je Xi Tillersonu u Pekingu.

"Moramo se s opreznom baviti osjetljivim pitanjima te pokrenuti američko-kineske odnose s novog početka prema zdravoj i stabilnoj budućnosti", rekao je Xi.

Peking je duboko sumnjičav prema američkim nakanama u pogledu Tajvana

Kina je iziritirana opetovanim upozorenjima Washingtona da treba pomoći u obuzdavanju sjevernokorejskog nuklearnog programa i američkom odlukom da napravi bazu naprednog obrambenog sustava u Južnoj Koreji.

Peking je također duboko sumnjičav prema američkim nakanama u pogledu Tajvana, na koji Kina polaže teritorijalna prava.

Međutim na sastanku u pekinškoj Velikoj dvorani naroda ta su pitanja Xi i Tillerson ostavili postrani, barem pred novinarima, a Xi je rekao da je Tillerson poduzeo velike napore da omekša prijelaz prema novom dobu bilateralnih odnosa Kine i SAD-a.

"Rekli ste da kinesko-američki odnosi mogu samo biti prijateljski. Izražavam svoje poštovanje tome", rekao je Xi.

On je dodao da je nekoliko puta telefonski i putem poruka razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom.

"Obojica očekujemo novo doba konstruktivne suradnje", kazao je Xi.

Kina i SAD moraju ojačati suradnju u gorućim regionalnim pitanjima, međusobno poštovati bitne državne interese i štititi stabilnost odnosa, rekao je Xi.

Tillerson je odgovorio da se Trump  raduje jačanju razumijevanja s Kinom i mogućnošću posjeta u budućnosti.

Nije poznato jesu li se Xi i Tillerson u razgovorima dotakli pitanja Sjeverne Koreje.

Tillerson je naime u petak rekao novinarima u Seulu da je vojna akcija SAD-a protiv Sjeverne Koreje "jedna je od opcija", te upozorio da više nije aktualna politika "strateškog strpljenja" njegove zemlje prema režimu u Pjongjangu.

Trump je u svojoj poruci na Twitteru iz Washingtona tome dodao da se Sjeverna Koreja ponaša vrlo loše a da je Kina učinila malo da pomogne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara