Tim zagrebačke XVI. gimnazije pobjednik ovogodišnjega EUQUIZ-a

TIM zagrebačke XVI. gimnazije pobjednik je ovogodišnjega EUQIZ-a, državnoga natjecanja za srednjoškolce u znanjima o europskim integracijama, drugo mjesto osvojili su učenici Klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, a treće mjesto gimnazijalci III. splitske gimnazije.

Pobjednici natjecanja proglašeni su danas na svečanosti u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga odmah po finalnom natjecanju koje je uslijedilo nakon polufinalnoga natjecanja na kojemu je sudjelovalo devet srednjoškolskih timova iz cijele Hrvatske.

EUQUIZ organiziralo je Ministarstvo europskih integracija (MEI) u suradnji s Delegacijom Europske komisije i britanskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj i uz potporu Austrijskoga kulturnog foruma, Goethe instituta i Talijanskoga kulturnog instituta te francuskoga, švedskoga, nizozemskoga i portugalskoga veleposlanstva i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Najboljim učeničkim timovima nagrade su predali ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i šef Delegacije Europske komisije u RH Jacques Wunenburger.

Ministrica Grabar-Kitarović smatra EUQUIZ važnim jer su mladi ljudi, kako je rekla, bitni za aktivno uključivanje Hrvatske u europske integracije.

Kako je rekla članstvo u EU zapravo počinje od pojedinaca, odnosno spremnosti svakoga hrvatskog građana da se što je moguće bolje pripremi za aktivno sudjelovanje u zajedničkome europskom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veleposlanika Wunenburgera impresioniralo je znanje hrvatskih srednjoškolaca o europskim integracijama, a nada se da će sljedeće godine još veći broj srednjoškolaca iskazati zanimanje za sudjelovanjem u EUQUIZ-u.

Šef Delegacije Europske komisije u RH istaknuo je da posao na putu u europske integracije nije lagana zadaća već iziskuje potrebu, kako je rekao, "učenja na duge staze".

Prvonagrađeni tim zagrebačkih gimnazijalki osvojio je petodnevno putovanje u Bruxelles, drugoplasirani dubrovački gimnazijalci trodnevni put u Strasbourg, a splitski tim sedmodnevno sudjelovanje na Europskom susretu mladih u Štajerskoj.

Devet timova osiguralo je sudjelovanje na državnome natjecanju u Zagrebu nakon što su pokazali najbolje rezultate na natjecanjima na županijskim razinama gdje su se u poznavanju Europske unije i europskih integracija nadmetalo 228 timova iz 168 hrvatskih srednjih škola.

Osim toga, učenici iz devet škola koje su izborili za državnom natjecanje osvojili su i putovanje Eurobusom kroz Europu do Londona, a tijekom toga putovanja posjetili su Bruxelles, Strasbourg i Luxemburg.

Učenički timovi koji su se na županijskim natjecanjima plasirali od 10. do 22. mjesta osvojili su sudjelovanje na ljetnoj školi europskih integracija u organizaciji MEI-a.

Državno natjecanje EUQUIZ održano je u sklopu Europskoga tjedna koji se održava od 3. do 9. svibnja u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara