Times: Ako se ne postigne dogovor, EU želi carinske kontrole u Irskom moru

Times: Ako se ne postigne dogovor, EU želi carinske kontrole u Irskom moru
Foto: EPA

U SLUČAJU nepostizanja dogovora o Brexitu, Europska unija želi uspostavu carinskih kontrola u Irskome moru između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije, proizlazi iz pisma premijerke Therese May koje je vidio londonski Times.

Prema Timesu, May je to napisala maloj sjevernoirskoj stranci o kojoj ovisi njezina većina u parlamentu, navodeći da EU još ustrajava na rezervnom rješenju koje bi osiguralo da se u toj britanskoj pokrajini primjenjuju isti propisi kao u Irskoj i tako izbjegne čvrsta granica.

May nikada ne bi pristala na odvajanje Sjeverne Irske

U pismu je May napisala da nikad ne bi pristala na to da odvajanje Sjeverne Irske od Velike Britanije stupi na snagu.

Times navodi da je sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) to protumačila kao suglasnost britanske premijerke da se ta odredba uključi u pravno obvezujući sporazum.

Arlene Foster, šefica DUP-a, kazala je da je pismo Therese May razlog za "zvona uzbune za one koji cijene integritet naše dragocjene unije i za one koji žele Brexit za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo".

Sjevernoirski DUP odgovorio je pismom May poručivši da neće poduprijeti nijedno rješenje kojim Sjeverna Irska ostaje odvojena od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara