Tisak: Reakcije na atentate u Istanbulu

SVJETSKI mediji su u petak objavili reakcije na atentat izveden u četvrtak u Istanbulu u kojem je poginulo 27 osoba, a ranjeno 400.

Turski tisak je u petak jednoglasno optužio terorističku mrežu al Qaida za atentate u kojima vidi "turski 11. rujna".

"Al Qaida u ratu s Turskom", naslov je liberalnog dnevnika "Radikal". "To je rat, a bojno polje je Turska i nema sumnje da ga je pokrenula al Qaida", piše "Radikal".

Dnevnik "Hurriyet" je nazvao jučerašnja dva atentata "11. rujnom Turske", te je objavio kako je policija identificirala dvojicu počinitelja, Turčina, te da je uhitila sedam osumnjičenih.

"Izbor Velike Britanije, najbližeg saveznika SAD-a u Iraku, pokazuje da poruka ima nekakve veze s Irakom", dodaje "Hurriyet".

"Oni koji razmišljaju kao Bin Laden mrze Tursku jer mrze sve vrijednosti na kojima se temelji Zapad: demokraciju, slobodu, vladavinu zakona, jednakost spolova", piše dnevnik "Milliyet" koji dodaje kako se Turska "ne bi smjela dati zaplašiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolski tisak je u petak ocijenio da atentati izvedeni u Turskoj pokazuju da svijet od rata u Iraku "više nije siguran" i da je to poraz vojne strategije američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Činjenice govore same za sebe: Bush se vara boreći se protiv terorizma s američkom vojnom mašinerijom", ocjenjuje "El Mundo", dodajući da je "Bush imao pravo što se tiče dijagnoze, ali ne i lijeka koji pogoršava bolest". Prema pisanju lista, Bushova strategija doprinosti jačanju terorističkih skupina.

Katalonski list "La Vanguardia" ističe pak kako su pacifisti i politički analitičari upozoravali da rat u Iraku "neće učiniti svijet sigurnijim".

Za list "El Pais" "najalarmantniji zaključak posljednjeg krvoprolića je da al Qaeda može djelovati kako hoće".

Belgijski se tisak na atentate u Turskoj osvrnuo preko belgijskog ministra vanjskih poslova Louisa Michela koji je u razgovoru za list "le Soir" ocijenio da bi "rješenje izraelsko-palestinskog sukoba trebalo biti ključ međunarodne borbe protiv terorizma".

"Međunarodna zajednica treba organizirati pravu strategiju protiv terorizma. Vojna opcija i prisila su jedan od aspekata te strategije ali samo jedan od aspekata. Treba im priključiti i političku akciju", kazao je Michel.

Kako je ocijenio, "atentati u Istanbulu su imali samo jedan cilj, a to je izazvati nemir, posijati strah i spriječiti politički dijalog".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara