Tisuće evakuiranih zbog poplava u Louisiani i požara u Kaliforniji, 40.000 kuća ostalo bez struje

Tisuće evakuiranih zbog poplava u Louisiani i požara u Kaliforniji, 40.000 kuća ostalo bez struje

Foto: Hina

JAKE kiše koje su padale tijekom vikenda u Louisiani izazvale su evakuacije više od 20.000 stanovnika, a šest osoba je smrtno stradalo, dok je u Kaliforniji pogođenoj ekstremnom sušom novi požar prisilio tisuće ljudi na bijeg.

Na jugu Sjedinjenih Država, guverner Louisiane John Bel Edwards je rekao da se radi o poplavama bez presedana tijekom kojih je spašeno više od 20.000 ljudi, dok je 10.000 provelo noć između nedjelje i ponedjeljka u skloništima.

Oko 40.000 dućana i kuća je ostalo bez električne energije, rekao je guverner, prenosi kanal ABC.

Prema podacima Nacionalne garde Louisine, oko 1700 vojnika je mobilizirano zbog nevremena koje je zahvatilo okolicu glavnog grada Baton Rouge.

Dok taj potop u Louisiani podsjeća na katastrofu uragana Katrina 2005., kada je živote izgubilo 1800 osoba, na zapadu Sjedinjenih Država u Kaliforniji haraju požari. Oko 160 km sjeverno od San Francisca vatra ponovo od subote ugrožava stanovnike.

Požar nazvan "Clayton Fire" je poharao 1200 hektara, a tisuću mobiliziranih vatrogasaca je uspjelo obuzdati samo 5 posto požara, navodi organizacija CalFire koja se bori protiv šumskih požara u toj državi.

Stotinu zgrada je uništeno i požar se "agresivno" širi prema sjeveru, navodi CalFire.

Oko 4000 osoba je moralo napustiti domove.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara