Tisuće Izraelaca prosvjedovale protiv Netanyahuovog plana aneksije Zapadne obale

Tisuće Izraelaca prosvjedovale protiv Netanyahuovog plana aneksije Zapadne obale
Foto: EPA

TISUĆE Izraelaca u subotu su prosvjedovale protiv plana premijera Benjamina Netanyahua o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale, teritorija koji Palestinci žele u svojoj budućoj državi. 

Prosvjednici su zbog koronavirusa nosili zaštitne maske i održavali međusobnu udaljenost, a okupili su se pod sloganom „Ne aneksiji, ne okupaciji, da slobodi i demokraciji“. 

Palestinci žele neovisnu državu na području Zapadne obale, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, i pojasom Gaze. Izrael je te teritorije osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine. 

Fotograf agencije Reuters i izraelski mediji procjenjuju da se na Trgu Rubin u središtu Tel Aviva okupilo nekoliko tisuća ljudi. Anketa objavljena ovaj tjedan pokazuje da aneksiju podržava više od polovice Izraelaca. 

Netanyahu je odredio 1. srpnja kao datum kad će početi s provedbom aneksije izraelskih naselja i doline Jordana na Zapadnoj obali te se nada zelenom svjetlu Washingtona. 

Američki predsjednik Donald Trump u siječnju je otkrio mirovni plan koji su Palestinci odmah odbacili i kritizirali ideju izraelske aneksije.

Strahujući od mogućeg izbijanja nasilja i diplomatskih reperkusija, dio europskih i arapskih država, kao i Ujedinjeni narodi, pozvali su Izrael da odustane od svog plana.

Dio analitičara smatra da Trumpova vlada sada ne želi dodatno poticati nestabilnost na Bliskom istoku time što će Izraelu dopustiti aneksiju jer je i sama pogođena nestabilnošću zbog epidemije koronavirusa i prosvjeda protiv policijske brutalnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara