Tisuće Nijemaca prosvjedovalo protiv antisemitizma, pogledajte snimku

Tisuće Nijemaca prosvjedovalo protiv antisemitizma, pogledajte snimku

Foto: Getty Images

TISUĆE ljudi sudjelovale su danas u više njemačkih gradova u povorkama "kipa" kako bi podržali židovsku zajednicu nakon napada u Berlinu na izraelskog Arapina koji je nosio kipu kao eksperiment.
 
U Berlinu se okupilo oko 2.500 prosvjednika pred sjedištem Židovske zajednice u četvrti Charlottenburg, procjene su policije.
 
Među njima je bio i berlinski gradonačelnik Michael Mueller koji je rekao okupljenima: "Antisemitizmu nema mjesta u našem gradu."
 

Na glavama su nosili židovske kapice
 
Demonstranti su na glavama nosili kipe, odnosno židovske kapice, a ovom prigodom stavile su ih i žene iako ih tradicionalno nose muškarci. Prosvjednici su se okupili i u Koelnu, Erfurtu, Magdenburgu i Potsdamu.
 
Napad u Berlinu dogodio se nakon izvješća o bulingu židovske djece u školama zbog čega je Josef Schuster, predsjednik Središnjeg židovskog vijeća, savjetovao Židovima da ne nose kipe u velikim gradovima.
 
Svakodnevni antisemitski napadi usmjereni su "na sve nas", rekao je ministar vanjskih poslova Heiko Maas za Tagesspiegel i poručio: "Nitko ne smije biti diskriminiran zbog svog podrijetla, boje kože ili vjeroispovijesti."
 
 
Tagesspeigel: Dnevno se u prosjeku prijave četiri antisemitska napada
 
Njemačka nije usamljena u borbi protiv neprijateljstva prema Židovima. Francuska je šokirana ubojstvom 85-godišnje Mireille Knoll, koja je preživjela holokaust, a ubila su je dvojica muškaraca u Parizu.
 
Međutim, u Njemačkoj je zbog tereta holokausta, pitanje antisemitskih napada najbolnije. Broj Židova pripadnika vjerske zajednice utrostručio se nakon 1991. na više od 100.000 dolaskom Židova iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Otprilike jednak broj su Židovi koji ne prakticiraju vjeru ili imaju židovske korijene u Njemačkoj.
 
Prije nacističkog holokausta u Njemačkoj je bilo oko 600.000 Židova, a na kraju Drugog svjetskog rata oko 10.000. Tagesspeigel piše da se prijavljuje četiri antisemitska napada prosječno svaki dan, što je otprilike kao i 2016. te da većinu počine radikali krajnje desnice.
 
Protuuseljenička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) krivi za napade priljev više od 1,6 milijuna migranata uglavnom s Bliskog istoka koji su stigli od 2014.
 
"Rano smo upozorili na golemu snagu muslimanskog antisemitizma", rekao je član AfD-a Georg Pazderski.
 
Schuster iz Središnjeg židovskog vijeća pozvao je muslimane da ustanu protiv antisemitizma, a odazvali su se Središnje muslimansko vijeće i turske skupine.
 
 
Njemačka glazbena industrija odustala od svoje nagrade Echo
 
Nekoliko sati prije prosvjeda, njemačka glazbena industrija odustala je od dodjele ugledne godišnje nagrade Echo. Glazbena nagrada trebala je pripasti dvojici repera, no otkazana je zbog njihovih stihova antisemitskog sadržaja.
 
Glazbena udruga BVMI rekla je da je nanesena takva šteta nagradi Echo da će sve morati krenuti ispočetka. Sporni dobitnici, reperi Kollegah i Faird Bang, recitiraju stihove "Provodim drugi holokaust, stižem s Molotovom" i pjevaju da su njihova tijela "definiranija od zatvorenika Auschwitza".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara