Tito je u strahu od napada SSSR-a na Jugoslaviju razvijao plan povlačenja iz zemlje

Tekst: I.M.
Foto: Wikipedia

ZAPISI iz nedavno otkrivenog dnevnika kojega je bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito vodio od studenoga 1950. do veljače 1951. godine, otkrivaju kako je, u strahu od napada SSSR-a i njegovih satelita na Jugoslaviju, Tito razvijao čak i plan povlačenja iz zemlje.

U zapisu od 21. prosinca 1950. godine, kojega prenosi Večernji list, stoji: “Razgovarali smo o tome što sve moramo poduzeti u slučaju napada na nas, u slučaju da mi ne izdržimo dugi rat na našoj zemlji itd. Ja sam pitao drugove što misle o tome da se mi povučemo i van naše zemlje sa jakom armijom i da se kasnije sa takvom i vratimo, jer ćemo samo na taj način spasiti socijalizam u našoj zemlji". Sastanku su prisustvovali Edvard Kardelj, Aleksandar Ranković i Milovan Đilas, a dan ranije istu su ideju prihvatili i vojni čelnici Ivan Gošnjak i Koča Popović.

Nekoliko dana kasnije, 26. prosinca, Tito je već razradio i poteze u slučaju napada: "Uslijed nadmoćnosti neprijatelja, povući glavninu vojnih snaga i omladinu iz zemlje u određene baze radi reorganizacije i pripreme za treću fazu, a u zemlji voditi partizanski rat s početnim snagama od ne više od 100 do 150 hiljada boraca. U trećoj fazi udariti u zemlju na okupatora s dobro naoružanim i odmornim jedinicama”. Zapisi otkrivaju i kako se, osim na Ameriku, Tito pokušao osloniti i na Veliku Britaniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara