Tjedan češkog filma od večeras u zagrebačkoj "Kinoteci"

U SKLOPU 8. tjedna češkog filma, koji će se održati od večeras do 6. travnja u zagrebačkoj "Kinoteci", prikazat će se retrospektiva češkog redatelja Karela Kachyne.

Retrospektivu će, u nazočnosti toga uglednog češkog redatelj, otvoriti film "Smrt prekrasnih srndaća" (1986.), snimljen prema pripovjetkama Ote Pavela, u kojima do izražaja dolazi herojstvo malih ljudi u vrijeme njemačke okupacije, najavio je Zagreb film.

U utorak, 1. travnja, na rasporedu je "Kočija za Beč" (1966.), komorna priča iz posljednjih dana Drugog svjetskog rata koja postavlja pitanje osvete i ubijanja u ratu.

Slijedi "Uho" (1970.), oštra satira predstavnika vladajuće partije koji uživaju privilegije, ali su i žrtve straha jer im je sveprisutno "uho" stalna opomena da moraju paziti što govore. Film je iz "bunkera" izišao tek 1990.

U četvrtak, 3. travnja, prikazuje se višestruko nagrađivani film "I opet preskačem lokve" (1970.). To je popularna filmska adaptacija istoimene knjige Alana Marshalla o dječaku koji unatoč dječjoj paralizi svladava teške životne prepreke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Film "Stiže vizita" iz 1981. (na programu dan kasnije) je psihološka drama o skitnici Prepslu koji završava u bolnici, no ne može se prilagoditi strogim uvjetima izolacije.

U subotu, 5. travnja, prikazat će se komedija "Sestre" (1983.) o medicinskoj sestri koja, po kazni smještena u malo pogranično mjesto, uz pomoć iskusne kolegice na vrlo osebujan način uči životu punom strasti i ljepote.

Posljednji film Tjedna češkog filma je "Fany" (1995.), tragikomično djelo o dvjema potpuno različitim sestrama zrelije dobi. Jedna je uspješna liječnica, a druga na svijet gleda s naivnim povjerenjem i optimističnim iščekivanjima.

Organizatori Tjedna češkog filma su Veleposlanstvo Republike Češke u RH i "Zagreb film".

Karel Kachyna, rođen je 1924. u Vyskovu, smatra se jednim od najuglednijih čeških filmskih redatelja. Njegove filmove karakterizira humor, ali i tužne teme. Prvi je film snimio 1950.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara