Tjedan na Wall Streetu obilježio rekord Dow Jonesa

Tjedan na Wall Streetu obilježio rekord Dow Jonesa
Foto: EPA

NA WALL STREETU su u petak cijene dionica blago pale, nakon dva dana rasta, dok su na tjednoj razini Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili dobitke veće od 2,5 posto.

Dow Jones oslabio je jučer 76 bodova ili 0,33 posto, na 23.062 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 2.485 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,08 posto, na 6.584 boda.

I jučer je, kao i u prethodna dva dana, trgovanje bilo vrlo nestabilno, no za razliku od srijede i četvrtka, kada su cijene dionica snažno porasle, jučer su blago pale.

Oscilacije manje

Burzovni indeksi jučer su bili malo u pozitivnom, malo u negativnom području, no oscilacije cijena dionica ipak su bile manje nego prethodnih dana, kažu analitičari.

„Radi se vjerojatno o nervozi jer predstoji još jedan skraćeni radni tjedan. A kako će idućega tjedna biti objavljeno puno različitih pokazatelja, puno je i potencijala za pomake indeksa u jednom ili drugom smjeru”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik tvrtke BB&T Wealth Management.

A nakon velikih oscilacija, ovaj su tjedan indeksi završili s prvim tjednim dobicima u prosincu.

Početak tjedna nije nagovještavao takav razvoj situacije, s obzirom da su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, pri čemu se S&P 500 indeks našao na rubu područja 'medvjeda', odnosno gotovo 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

Rekordan porast u srijedu

Međutim, u srijedu su cijene dionica skočile gotovo 5 posto, pri čemu je Dow Jones po prvi put u povijesti u jednom danu osvojio više od 1.000 bodova.

Nakon velikih oscilacija, i u četvrtak su cijene dionica osjetnije porasle, a zahvaljujući tome, Dow Jones ojačao je u ovom tjednu 2,9 posto.

S&P 500 istodobno je porastao 2,75, a Nasdaq indeks gotovo 4 posto.

Unatoč tome, S&P 500 i dalje je na gubitku od početka prosinca za više od 9 posto i u minusu u odnosu na početak godine.

Pad cijena dionica u posljednja dva mjeseca ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,27 posto, na 6.733 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,71 posto, na 10.558 bodova, a pariški CAC 1,74 posto, na 4.678 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara