Tko će kazneno odgovarati zbog Pukanićevih SMS-ova: Bajić mora istražiti ministre i samog sebe!

Tko će kazneno odgovarati zbog Pukanićevih SMS-ova: Bajić mora istražiti ministre i samog sebe!

Tekst: Petar Vidov
Foto: Index

MLADEN BAJIĆ mora istražiti (između ostalog) samog sebe i zatim dostaviti izvješće saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost! Taj zaključak s današnje sjednice u razgovoru za Index obrazložio je predsjednik navedenog odbora Ranko Ostojić.

"Neki članovi odbora željeli su da se razgovara i o sadržaju SMS-ova iz mobitela Ive Pukanića koji su objavljeni u medijima. Ali to nije naš posao. Stoga smo donijeli zaključak da istragu moraju provesti nadležne institucije, a u ovom slučaju to je DORH. Nije na nama da utvrđujemo sumnje i počinitelje, ali ako elemenata kaznenih djela u tim porukama ima, onda se time treba baviti Državno odvjetništvo", kaže Ostojić.

"Nije na nama da utvrđujemo može li Bajić biti nepristran"

Ostojića smo upitali kako može očekivati da će DORH posao obaviti savjesno i nepristrano, s obzirom na to da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jedan od ključnih aktera Pukanićevih SMS transkripata. "Nije posao Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da utvrdi hoće li Bajić biti nepristran. Mi od njega očekujemo da on provede istragu", kaže nam Ostojić.

"Državno odvjetništvo nije samo Mladen Bajić", ističe SDP-ov saborski zastupnik Ostojić te dodaje kako Odbor kojim on predsjeda tek nakon što dobije izvješće od DORH-a može povlačiti nekakve dodatne korake. "Nakon što dobijemo izvještaj, možemo govoriti o tome je li posao izvršen ili nije", kaže Ostojić. No, na naše pitanje koga će daljnja istraga zapasti ukoliko DORH ne obavi savjesno svoj posao, Ostojić nije odgovorio.

Borovec: Policija ne provodi nikakve istrage

Tragom ove informacije provjerili smo je li policija već započela kakve izvide oko Pukanićevih SMS-ova. Od glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca dobili smo samo decidirano "ne!" Pukanićevi privatni SMS-ovi, preko kojih je ubijeni vlasnik Nacionala komunicirao praktički sa svima koji nešto znače na društvenoj i političkoj sceni Hrvatske, otkrili su nam, podsjećamo, niz dubioza.

Saznalo se tako da je Dragan Primorac, tada ministar obrazovanja, na Pukanićev zahtjev sređivao mjesta u studentskom domu. Saznalo se da je Pukanić od Ivana Šukera tražio državnih milijun kuna za spas varaždinskog Newsa, a oko istog projekta NCL grupe dogovarao se i s Božidarom Kalmetom. No, svakako su najzanimljivije prepiske s Mladenom Bajićem i Ninoslavom Pavićem. Iz SMS-anja s glavnim državnim odvjetnikom može se zaključiti da je Bajić nekim novinarima "dilao" povjerljive dokumente, dok su Pavić i Pukanić (javno veliki protivnici, a privatno očito dobri prijatelji) dogovarali cijene svojih tiskovina, vrijeđali čitatelje i novinare u svojim i konkurentskim redovima.

U vrijeđanju, naravno, pred zakonom nema ničeg spornog (iako pokazuje barem nedostatak odgoja i dobrog ukusa), ali dogovaranje cijena i manipuliranje tržištem svakako je nešto čime bi se trebala pozabaviti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja još nije službeno objavila da pokreće istragu, ali navodno se o tome razmišlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije trebalo objaviti SMS-ove, moramo čuvati dostojanstvo žrtve"

Drugi zaključak Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bio je, podsjeća Ostojić, da je objavljivanje Pukanićevih privatnih poruka nedopustiv presedan. "Ovdje se radi o slučaju da se žrtvu dodatno izlaže vrijeđanju dostojanstva. A dostojanstvo uvijek treba čuvati", kaže Ostojić.

Radi se o opasnom presedanu, tumači Ostojić, zato što bi se zbog njega danas-sutra bilo kome moglo prekopavati po privatnim SMS porukama. Ostojić je svoje tvrdnje potkrijepio i primjerom: "Zamislite da vam policija pretraži stan na osnovi valjanog naloga. I onda vam popiše sve što se nalazi u stanu iako nisu pronađeni elementi kaznenog djela. Biste li se složili s tim?"

Munir Podumljak: Ostojić štiti svog bivšeg šefa Ninoslava Pavića

Kao osnovu za svoje tvrdnje da se Pukanićevi SMS-ovi nisu smjeli objaviti, Ostojić navodi hrvatski Ustav, Zakon o tajnosti podataka i članak 308. novog Zakona o kaznenom postupku. No, ova je njegova odluka danas izazvala oštre reakcije. Partnerstvo za društveni razvoj Munira Podumljaka tako je Ostojića optužilo da je u sukobu interesa i da pokušava zaštititi bivšeg šefa Ninoslava Pavića.

"S obzirom na to da je Ranko Ostojić prije svoje saborske funkcije bio zaposlenik EPH, i to na zadnjem radnom mjestu kao direktor Slobodne Dalmacije, postoji osnovana sumnja da je u odlučivanju o predmetu objave SMS poruka zastupnik Ranko Ostojić bio u sukobu interesa", tvrdi Podumljak koji smatra da je pokrenuta kampanja protiv slobode govora.

Ostojić: Pukanić je i mene napadao, nemam razloga štititi bilo koga

"S druge strane glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jednako treba biti izuzet s obzirom na to da ga se predmetnim porukama dovodi u kontekst u kojemu je moguće i sam kršitelj zakona, odnosno počinitelj kaznenih djela", poručuje Podumljak. Ostojić, pak, odgovara da ni o kakvom sukobu interesa nema ni govora, a tu svoju tvrdnju brani samim sadržajem Pukanićevih SMS-ova, ali i djelovanjem ubijenog vlasnika Nacionala.

"Barem sam ja Pukaniću često bio na meti i završavao na naslovnici Nacionala. Uostalom, ako ste čitali njegove SMS-ove, vidjeli ste da u njima i mene napada i omalovažava. Zato odbacujem bilo kakav pokušaj insinuacije da bilo koga štitim. Ja predstavljam Odbor i kao njegov predstavnik reagirao sam principijelno jer ovakav presedan povrede privatnosti ne smijemo dopustiti", zaključuje Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara