Tko će naslijediti Zagrepčanina i Sarajliju: Svijet očekuje 7-milijarditog stanovnika

Tko će naslijediti Zagrepčanina i Sarajliju: Svijet očekuje 7-milijarditog stanovnika

Ilustracija: AFP

UN JE objavio da će u nekoliko narednih dana svjetska populacija prijeći brojku od 7 milijardi ljudi.

Prije samo 12 godina na svijet je došao 6-milijarditi stanovnik. Stručnjaci procjenjuju kako ćemo do 8 milijardi doći 2025. godine dok ćemo 10 milijardi premašiti do kraja ovog stoljeća. Najvjerojatnije će se dijete roditi u Azijsko-pacifičkoj regiji gdje je stropa rasta populacije najviša.

Broj stanovnika od 1940. godine se utrostručio

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stručnjaci upozoravaju da ovaj rast broja stanovnika predstavlja opasnost za stanovništvo. Broj stanovnika na Zemlji se od 1940. godine utrostručio. Uz više ljudi koje će trebati hraniti, skućiti i liječiti svjetski resursi će biti pod udarom više nego ikad ranije. Dok se broj stanovnika stabilizirao u industrijskom svijetu, povećanje broja se u bližoj budućnosti očekuje u zemljama u razvoju.

UN predviđa da će se broj do 2050. godine povećati za 2,3 milijarde ljudi, od kojih će više od milijardu živjeti u subsaharskoj Africi. Na Indijskom potkontinentu će se stanovništvo povećati za 6390 milijuna ljudi. To znači da će manje vode i zemlje biti dostupno po svakoj osobi.

Tko nasljeđuje Zagrepčanina i Sarajliju?

Kao i uvijek, najgore će proći najsiromašniji koji više od bogatih ovise o prirodnim izvorima. Podsjetimo kako smo prvi puta globalno proslavili rođenje 5-milijarditog stanovnika Zemlje 11. srpnja 1987. godine u Zagrebu. Tada se u Petrovoj bolnici iza ponoći rodio Matej Gašpar. Šestmilijarditi stanovnik Zemlje je proglašen 12. listopada 1999. godine u Sarajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara