Tko je Mira Ricardel, Hrvatica koju je Melania potjerala iz Bijele kuće?

Tko je Mira Ricardel, Hrvatica koju je Melania potjerala iz Bijele kuće?
Foto: EPA/United States Department of Commerce

SMJENE i ostavke u Bijeloj kući pod Donaldom Trumpom postale su redovita pojava. Ali posljednja smjena, ona zamjenice Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Mire Rielović Ricardel, posebno je interesantna iz dva razloga.

>> Trump će otpustiti visokorangiranu službenicu zbog svađe s Melanijom?

Prvi je taj što je za njenu smjenu nakon samo sedam mjeseci na dužnosti, po svemu sudeći, zaslužna Melania Trump. Čak i u usporedbi s odlascima viših dužnosnika od nje iz Bijele kuće, ovaj je bio posebno šokantan jer je napad prve dame na Ricardel došao potpuno neočekivano. 

Prva dama, inače prilično diskretna u svojoj ulozi, u utorak je zatražila putem svoje glasnogovornice smjenu Mire Ricardel, koja je bila na ključnom mjestu u moćnom Vijeću za nacionalnu sigurnost, kojemu je na čelu John Bolton. Iznenađujuće je i to što je kritike na račun savjetnice koja joj se zamjerila iznijela javno.

Zamjerila se Melaniji kad joj nije htjela odobriti sredstva za put u Afriku?

Naime, Ricardel je, kako piše CNN, kritizirala Melaniju u vezi njenog nedavnog putovanja u Afriku i svađala se s njenim osobljem oko mjesta u avionu i korištenja resursa Vijeća za nacionalnu sigurnost, za što je Ricardel očito trebala dati odobrenje.

Melania joj to očito nije oprostila: Ured prve dame objavio je jučer izjavu u kojoj se obrušio na Ricardel, tvrdeći da je "stajalište ureda Prve dame da ona više ne zaslužuje čast da radi u Bijeloj kući". 

>> Melania Trump: Ja sam najzlostavljanija osoba na svijetu

Ova dramatična intervencija potakla je brojne spekulacije - je li izvedena u koordinaciji s predsjednikom i njegovim najbližim suradnicima ili Prva dama djeluje sama, prekoračujući svoje ovlasti i miješajući se izravno u politiku?

Podsjetimo i da se Melania prošlog mjeseca požalila da je možda i najzlostavljanija osoba na svijetu i da ne vjeruje nekim članovima osoblja u Bijeloj kući. Sad je očito odlučila nešto napraviti u vezi toga, a Trump ju je očito poslušao, bez obzira na to je li smjena unaprijed dogovorena s njim ili je doveden pred gotov čin.

Da se ipak radi o ovom drugom, posvjedočio je za CNN i neimenovani izvor koji kaže da ni Trump ni njegov šef ureda John Kelly i glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders nisu znali ništa o Melanijinu planu. Trump je na kraju, kaže isti izvor, odlučio da Ricardel mora otići, iako ju nije on otpustio.

Izvori o Ricardel: Gorljiva konzervativka i spletkarošica koja terorizira podređene

Još jučer, doduše, nije bilo jasno je li Ricardel smijenjena ili ne, pogotovo zato što se ujutro navodno pojavila u Bijeloj kući. Ipak, dotični izvor objasnio je da je Ricardel samo dobila još jedan dan da "pospremi svoj stol". Kasnije istog dana Sanders je službeno objavila da Ricardel odlazi iz Bijele kuće, ali da će "nastaviti i dalje podupirati predsjednika u trenutku u kojem napušta Bijelu kuću i preuzima novu ulogu u administraciji".

Ipak, čini se da je Melania daleko od jedine osobe u Bijeloj kući kojoj se Ricardel zamjerila. Izvor upoznat s radom Ricardel u Bijeloj kući je rekao kako je ona bila u lošim odnosima s mnogima u Vijeću za nacionalnu sigurnost i "nekako udaljila od sebe svakoga" osim Boltona, veterana i konzervativnog stručnjaka za vanjsku politiku, čija je bila zamjenica. 

Jedan od izvora upoznat s ovom spletkom u Bijeloj kući je rekao da su napetosti počele rasti do točke krize prije oko mjesec dana i da su učinjeni ozbiljni napori, očito neuspješni, da se spor smiri. Vjeruje se da Ricardel ne voli ni ministar obrane Jim Mattis, rekli su Reutersu sadašnji i bivši dužnosnici.

CNN-ovi izvori opisuju je pak kao osobu sklonu vikanju, svađanju i teroriziranju podređenih, spletkarenju i curenju informacija u medije usmjerenih protiv drugih dužnosnika te "tvrdoglavu", ali i kao gorljivu konzervativku koja "ne podnosi budale". Po Wall Street Journalu, ekipa oko Melanije Trump sumnja da Ricardel stoji iza "negativnih priča" o njoj. 

Za vrijeme rata surađivala sa Šuškom i lobirala za Hrvatsku

A drugi razlog zašto je ova priča posebno interesantna, barem što se tiče naših čitatelja, je taj što je Rielović Ricardel hrvatskog porijekla. Majka joj je, naime, njemačka emigrantica, a otac hrvatski emigrant Petar Radielović koji je nakon kraja Drugog svjetskog rata preživio Bleiburg i iselio u Njemačku, pa u SAD, gdje je prvo radio u metalurgiji, a onda postao poduzetnik. 

Mira Radielović je rođena u kalifornijskoj Pasadeni. Obitelj joj je bila, kako piše Wikipedija, aktivna u kulturnom i političkom životu američkih Hrvata u toj saveznoj državi. Srpski tabloid Kurir pak piše da je Petar Radielović nekoliko puta za Pavelića kazao da je "najveći čovjek u povijesti Hrvatske". 

U svakom slučaju, Ricardel je ostvarila impresivnu političku karijeru nakon što je diplomirala međunarodne odnose na Sveučilištu Georgetown i doktorirala pravo i diplomaciju na Sveučilištu Tufts. Prvo je radila u uredu senatora Boba Dolea. Početkom rata istaknula se kao jedna od glavnih lobistica za Hrvatsku u Washingtonu, pri čemu je usko surađivala s Gojkom Šuškom, Josipom Manolićem i drugima. 

Od 2003. do 2005. bila je zamjenica ministra obrane Donalda Rumsfelda za pitanja međunarodne sigurnosti, u administraciji Georgea Busha mlađeg. Trumpa je podržavala od početka njegove kampanje za predsjednika i pomagala kao savjetnica. Kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa ona je bila najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara