Tko je Srbin koji je u restoranu u Amsterdamu ubio Hrvata?

Tko je Srbin koji je u restoranu u Amsterdamu ubio Hrvata?
Screenshot: Nizozemska policija

NIZOZEMSKA policija objavila je fotografiju ubojice kojeg traži zbog ubojstva Hrvata Ivana Serdarušića iz kolovoza prošle godine. 

Osim fotografije, objavili su i snimku ubojstva koje se dogodilo u talijanskom restoranu Ferilli’s Caffè u Ulici Beethovenstraat u Amsterdamu. 

Nizozemska policija navodi kako je za likvidaciju osumnjičen 38-godišnji Čaba Der koji je u siječnju ove godine u beogradskom naselju Banovo brdo ubio i 37-godišnjeg Nebojšu Markovića.

Podsjetimo, Serdarušić je Hrvat s nizozemskim državljanstvom koji od 1990-ih živi i radi u Nizozemskoj. Ubojica je nešto prije 15 sati početkom kolovoza ušao u restoran u kojem se Serdarušić nalazio. Pucao mu je u glavu iz pištolja s prigušivačem.

Plaćeni ubojica

Čaba Der je plaćeni ubojica koji je priznao da je ubio kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine, inače člana organizirane grupe "Firma". Tom ubojstvu je, kako su pisali mediji, prethodio sukob oko utjecaja na novosadskom narkotržištu.

Presuda za ovo ubojstvo nekoliko puta je donošena i ukidana. Vrhovni sud Srbije dva puta je ukidao presude, a suđenje je kretalo iz početka.

Sredinom travnja 2009. godine na Okružnom sudu u Novom Sadu treći put je izrečena presuda za ovo ubojstvo.

Kazneno vijeće novosadskog Okružnog suda je Dera osudilo na 14 godina zatvora.

Ubojstvo u Mađarskoj

Za Derom je, osim srpske i nizozemske policije, kako je pisao Blic, potjernicu raspisala i mađarska policija koja ga sumnjiči za ubojstvo biznismena Lasva V. 20. rujna prošle godine u Budimpešti, nepuna dva mjeseca nakon zločina u Amsterdamu.

Der je muškarca ubio na parkingu u glavnom mađarskom gradu tako što ga je natjerao da klekne i pucao mu u glavu.

Ubojstvo u Beogradu početkom godine

Der je, kako je spomenuto ranije, 5. siječnja na Banovom brdu u Beogradu ubio Nebojšu Markovića, a sve su zabilježile kamere.

Marković je ubijen dok je iz automobila vadio dječja kolica. Pokraj njega se zaustavio bijeli automobil iz kojeg izlazi muškarac u bijeloj jakni s torbom u rukama. Ubojica se približio Markoviću, izvukao pištolj i ispalio više hitaca u glavu i prsa.

Marković je na mjestu pao mrtav, a ubojica se vratio na suvozačevo mjesto u automobil koji se odmah udaljio s mjesta zločina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara