Tko je Velibor Mačkić, Milanovićev savjetnik za kojeg je turizam prokletstvo

Tko je Velibor Mačkić, Milanovićev savjetnik za kojeg je turizam prokletstvo
Foto: FaH

NOVI predsjednik Zoran Milanović danas je objavio odluku o imenovanjima svojih najbližih suradnika pa je tako potvrđeno da će mu savjetnik za ekonomiju biti Velibor Mačkić.

>> Milanović imenovao savjetnike, među njima je i Jadranka Žarković

Mačkić na Pantovčak dolazi sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, gdje je poslijedoktorand na Katedri za ekonomsku teoriju. 

Gotovo cijelu karijeru proveo na fakultetu

Spada u ekonomiste mlađe generacije, rođen je 1984. godine te je gotovo cijelu karijeru proveo na fakultetu, osim kraćeg izleta u privatni sektor jer je od 2007. do 2009. godine radio u jednoj komercijalnoj banci.

Kao student bio je demonstrator na Katedri za ekonomsku teoriju, na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj te na Katedri za financije, a 2007. godine dobio je i nagradu za izvrstan diplomski rad iz političke ekonomije Reforma države blagostanja – reforma mirovinske reforme.

"Da nema turizma, morali bismo se drukčije ponašati"

Mačkićevi stavovi o ekonomiji nisu nepoznati javnosti s obzirom na to da je ranije nerijetko istupao u medijima. Iz njegovih izjava može se zaključiti da je “ljevije” političke orijentacije, s toga i ne čudi da ga je Milanović odabrao za člana svog tima.

U intervjuu Novom listu iz rujna prošle godine Mačkić je izjavio da je turizam “prokletstvo resursa” te da bi "Hrvatska, da nema turizma, bila među pobjednicima tranzicije".

“Nadam se i vjerujem da bi bila među pobjednicima tranzicije. Ne bismo mogli nastaviti ovim krivim putem, nešto bi se u tom slučaju sigurno dogodilo što bi nas razdrmalo i potaknulo na reforme i promjene. Turizam je apsolutno prokletstvo resursa. Da nema turizma morali bismo se drukčije ponašati. Ljudima se jednostavno ne isplati ulagati u znanje. Zašto biste vi ulagali u znanje i, završili, primjerice, veterinu ili strojarstvo nakon minimalno 5 godina studija, zaposlili se i plaćali ogromne iznose poreza na dohodak, kad možete ostati u Primorju, Istri ili Dalmaciji i iznajmljivati apartmane i plaćati za njih samo paušal”, rekao je Mačkić za Novi list.

"Ako smo Hrvatsku definirali kao socijalnu državu, onda ju moramo i braniti"

Također, na pitanje vezano za tada aktualno povećanje plaća u javnom sektoru Mačkić je istaknuo važnost socijalne države, za koju kaže da bi je braniti trebali svi - i oni koji nisu dio javnog sektora.

“Ako smo u Ustavu definirali Hrvatsku kao socijalnu državu, onda ju kao takvu moramo i braniti. I to ne samo oni koji u javnom i državnom sektoru rade, već i oni kojima je ona osigurala profesionalni i osobni uspjeh, kao i oni koji smatraju potrebnim da Hrvatska i dalje ostane socijalna država. Odrastao sam u takvoj Hrvatskoj, meni i mojoj obitelji ona je devedesetih omogućila niz socijalnih povlastica što tada nije bila rijetka pojava i ne sramim se reći da sam i dijete socijalne države. Ako želimo i dalje u društvu omogućiti vertikalnu mobilnost, onda ćemo braniti socijalnu državu koja to omogućava. Branit ćemo je i ako ljudima želimo osigurati barem percepciju vertikalne mobilnosti”, rekao je Mačkić.

"Rentijer zagovara minimalnu državu koja ga treba pustiti na miru kako bi sam zaradio novac"

Također, Mačkić smatra da tzv. rentijeri zagovaraju smanjenje države.

“Što će vam država ako ste rentijer. Hrvatska ekonomija je rentijerska i kvazirentijerska i dok je kvazi-rentijeru država, idealno neefikasna, potrebna, jer mu omogućava posao temeljem političkih veza i poznanstava, rentijer državu ne treba. Za njega država krade novac i hrani tzv. uhljebe. Rentijer zagovara minimalnu državu koja ga treba pustiti na miru kako bi sam zaradio novac. Njemu ne treba javno financirano obrazovanje i zdravstvo, koje se financira iz njegovih poreznih davanja. On će se sam pobrinuti za sebe. Ali većina hrvatskih građana nisu rentijeri i njima socijalna država zaista povećava raspoloživi dohodak i kvalitetu života”, rekao je Mačkić.

Milanović, čiji premijerski mandat mnogi ocjenjuju negativnom ocjenom, pogotovo kada je ekonomija u pitanju, sada kao predsjednik na to područje neće imati pretjerani utjecaj - zapravo nikakav. No svojim istupima i inicijativama kao istaknuta politička figura uvijek može utjecati na javnost, pa će biti zanimljivo pratiti kakve će stavova zastupati u sljedećih pet godina. Kako se sada čini, javni sektor će dobiti još jednog zagovornika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara