Tko najbolje predstavlja Hrvatsku u Europi: Tepeš, Petir, Tomašić ili Škrlec?

Tko najbolje predstavlja Hrvatsku u Europi: Tepeš, Petir, Tomašić ili Škrlec?

Foto: FAH, Index

IVAN TEPEŠ sa svega 774 preferencijalna glasa bit će zastupnik u Europskom parlamentu, a na posljednjim izvanrednim parlamentarnim izborima imao je svega 201 preferencijalni glas. No, slučaj Tepeša koji će predstavljati Hrvatsku u Europarlamentu nije jedini.

Potop Tomašić na rujanskim izborima 
 
Naime, u europarlamentu već je Ruža Tomašić koja se također ne može pohvaliti podrškom naroda, odnosno birača. Na posljednjim parlamentarnim izborima u rujnu Tomašić je bila u petoj izbornoj jedinici gdje njena lista HDSSB-a i HKS-a nije prošla izborni prag. Tomašić je imala 2368 glasova što nije bilo dovoljno ni za prvo mjesto na listi po broju glasova. Ispred nje bio je Dragan Vulin. 
 
Tomašić je poznata po svojim tvrdim konzervativnim stavovima te niti malo diplomatskim riječnikom kada se govori o nekim susjednim zemljama. 
 
"Hrvatska je za Hrvate, svi su ostali gosti", poznati je stav Tomašić kojeg je više puta objašnjavala i interpretirala.  
 
Škrlec nije htio vratiti mandat
 
Davor Škrlec iz ORAH-a osvojio je 2014. godine svega 2131 glas i ušao u Europski parlament zahvaljujući činjenici da je Mirela Holy koja je imala 52.375 glasova odustala od odlaska u Bruxelles. Škrlec se od tada nije kandidirao na izborima u Hrvatskoj, a njegova sada već bivša stranka doživjela je pravi potop. U travnju ove godine izašao je iz Oraha te je postao neovisni predstavnik građana. 
 
"Ne znači to da nije kvalificiran", rekao je Škrlec odgovarajući nedavno na pitanje kako komentira da će mu kolega postati Tepeš koji je osvojio manje od 800 glasova. 
 
Naime, predsjednik Oraha Luka Keller podsjetio je Škrleca da je izborio mandat u EU parlamentu kao drugi na listi iza Holy, koja je osvojila 60.000 glasova, a Škrlec svega 2000, pa bi bio red da svoje mjesto ustupi Holy. Škrlec je to odbio. Holy je rekla da je zakon takav i da je mandat darovala Škrlecu i da ga ne može vratiti. 
 
"Mandat bi trebao vratiti stranci. To više što ga on nije osvojio", rekla je Holy. 
 
Petir o Stepincu  
 
Marijana Petir također je europarlamentarka koja 2014. godine osvojila 42.683 preferencijalnih glasova na zajedničkoj listi HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS i BUZ-a, no od tada nije izlazila za izbore. 
 
Prije tih izbora nije bila baš omiljena kod birača. Petir nije izabrana u Sabor 2011. godine, a nije joj uspjela ni kampanja da postane čelnica svoje Općine Velika Ludina. Imala je svega 24 posto osvojenih glasova, a nije prošla ni u svom selu Mustafina Klada.  U Bruxellesu je trenutno predvodnica kampanje o Alojziju Stepincu. 
 
"Nakon što su život i djelovanje zagrebačkog nadbiskupa i kardinala blaženog Alojzija Stepinca u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir u lipnju predstavljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu, izložba „Stepinac: put svetosti“ dolazi u Sisak", glasi jutrošnji mail eurozastupnice Petir koja tako izvještava o svojim aktivnostima.  
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara