Tko nakon Fidela: Svježa krv ili nastavak dinastije Castro?

Tko nakon Fidela: Svježa krv ili nastavak dinastije Castro?

Foto: FAH

FIDEL Castro bio je jedina konstanta na Kubi u zadnjih šest desetljeća. No s odlaskom Fidela i s obzirom da njegov brat i nasljednik na funkciji predsjednika Raul ima 85 godina, neizbježno se postavlja pitanje tko će vladati Kubom nakon njega.

Miguel Diaz-Canel, trenutni kubanski potpredsjednik, najizgledniji je kandidat za Castrovog nasljednika, piše International Business Times.

Diaz-Canel, koji ima 55 godina, zadnjih trideset se uspješno uspinjao u hijerarhiji kubanskog režima. sa 43 godine postao je najmlađi član Politbiroa. Drugi su članovi bili veterani kubanske revolucije iz 1959.

Prema reportaži iz America Quarterly, Diaz-Canel pripada reformskom krilu Komunističke partije Kube i više je tehnokrat nego ideolog. To je očigledno i iz njegovog imidža - za razliku od vojnih uniforma braće Castro, on radije nosi jeans i sportske jakne.

Nije uzbudljivi govornik ni karizmatični vođa poput Castra, ali privatni poznanici ga opisuju kao duhovitog i opuštenog.

Hoće li biti Diaz-Canel samo prijelazni predsjednik do sljedećeg Castra?

"On nije ni amater ni improvizator", opisao ga je Raul Castro pri postavljanju za svog potpredsjednika. Raul je formalno preuzeo vlast 2013. pri čemu je najavio da će služiti samo jedan predsjednički mandat, do 2018. Međutim, nije javno proglasio Diaz-Canela za svog nasljednika.

Pitanje je hoće li sljedeći predsjednik Kube zadržati jednaku kontrolu nad društvom. Ključna varijabla u tom pogledu je vojska koja na Kubi kontrolira gotovo čitavo gospodarstvo i financije.

"Kad je Raul Castro predsjednik, da, predsjednik kontrolira Kubu. Kad Raul Castro ne bude predsjednik, to će biti potpuno druga stvar. Diaz-Canel nema tenkove ni trupe", komentirao je Jaime Suchliki s Instituta za kubanske i kubansko-američke studije na Sveučilištu u Miamiju.

Kubanski disident Antonio Rodiles boji se da će Diaz-Canel biti samo prijelazni vlastodržac dok sin Raula Castra, Alejandro, ili drugi članovi vladajuće obitelji ne stasaju i ne nastave dinastiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara