Tko su prave lezbijke - odlučuje grčki sud

"HOMOSEKSUALNE žene zovući se lezbijkama vrijeđaju naš identitet", kazalo je danas troje stanovnika otoka na sudu u Grčkoj.

Radi se o dvije žene i muškarcu, stanovnicima Lezbosa koji od grčkih grupa o pravima homoseksualaca traže da u svom imenu uklone naziv "lezbijka". Još poznat kao Mytilini, Lezbos je bio dom antičke pjesnikinje Sapfe koja je slavila ljubav među ženama i također je glavna destinacija gay žena iz cijeloga svijeta.

"Udruga grčkih homoseksualaca i lezbijki uzrokuje nam veliku zbrku, jer geografski pojam poistovjećuje s određenim radnjama", kazao je odvjetnik iziritiranih otočana Dimitris Papadelis za AP. Glasnogovornica Udruge optužila ih je za homofobiju. "Vjerujem da se namjera druge strane temelji na samom rasizmu, pokazali su da ih smeta nečija seksualna orijentacija", kazala je Evangelina Vlarni.

"Koji im je sljedeći potez, tužiti UN? I oni također koriste izraz lezbijka", kazala je. Međutim, jedan od podnositelja tužbe, Fimistris Lambrou inzistira na tome da tužba nije "agresivni napad na gay žene". Odvjetnici obiju strana trebaju svoje argumente sutra predati sudu koji će presudu donijeti u roku od šest mjeseci.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara