Tko su stradali vojnici? Najmlađi Josip je poginuo, imao je 27 godina

Tko su stradali vojnici? Najmlađi Josip je poginuo, imao je 27 godina
Foto: MORH (Misija "Odlučna potpora")

RANO jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan preminuo u bolnici. Riječ je o pripadniku specijalnih snaga Josipu Briškom, rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Kod jednog ozlijeđenog vojnika se radi o lomu nogu, a kod drugog o ozljedi ruke.

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom, kazao je Krističević.

Dodao je da je jutros razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom vlade koji su upoznati s ovim događajima. 

Ranjeni mladi vojnici

Na konferenciji za medije objavljeni su detalji o stradalim vojnicima.

Najteže ozlijeđeni hrvatski vojnik koji je zadobio ozljedu glave i koji je preminuo u bolnici je 1992. godište. Iz Sesveta je, a u sustavu Hrvatske vojske je pet godina. Ovo mu je prva međunarodna misija. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište. On je u sustavu HV-a također 5 godina.

U kakvoj su točno misiji bili?

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su trojica pripadnika ranjena danas ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora", a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan otišao je i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s devetim hrvatskim kontingentom, koji se trenutno nalazi u području misije Odlučna potpora, ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara